ázsiai nő
Fotó: metamorworks / Shutterstock

A japánok ezt is megoldották: soha többé nem fogod elsózni az ételt

A japán kutatók egy újabb őrületes találmánnyal lepték meg a gasztronómia világát. Az apró csoda lehetővé teszi a krónikus egészségügyi problémák elkerülését.


Egészséges felnőttek számára az ajánlott napi nátriummennyiség 2300 milligramm. Azok viszont, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, mint például magas vérnyomás, cukorbetegség vagy vesebetegség, legfeljebb 1500 milligramm nátriumot fogyaszthatnak naponta. Nem egyszerű dolog kordában tartani a nátriumbevitelt, hiszen só szinte mindenben van, ráadásul hajlamosak vagyunk túlsózni az ételeket, mivel a só felerősíti a többi ízt. Egy maroknyi japán kutató azonban most olyan találmánnyal állt elő, aminek köszönhetően búcsút inthetünk a nátrium káros hatásainak - írja az euronews.

Olvasd el ezt is! Tévhitek és igazságok a világ legdrágább marhahúsáról


Japán kutatók ugyanis nemrég feltaláltak egy olyan elektromos evőpálcikát, amitől sósabbnak tűnik az étel, így csökkentve a nátriumbevitelt a diétázóknál.


Az evőpálcikával étkezők csuklóját egy apró szerkezethez csatlakoztatják, ami gyenge elektromos áramot állít elő. A megfelelő frekvenciájú áram magához vonzza az élelmiszerben lévő nátriumionokat, amik végül a nyelvvel közvetlenül érintkező evőpálcika végén gyűlnek össze. Így az étel még akkor is sósabbnak tűnik, ha kevesebb nátriumot tartalmaz.

Ha hagyományos módon próbálnád elkerülni a sót, akkor le kellene mondanod az intenzív ízekről, így viszont soha többé nem kell majd az ízeket feláldoznod az egészség oltárán!

De mire jó a japánoknak a futurisztikus evőpálcika?

sushi \u00e9s sz\u00f3jasz\u00f3sz

Fotó: Louis Hansel / Unsplash


A tipikus japán konyhai összetevők, például a miso és a szójaszósz miatt a csendes-óceáni szigetországban az emberek étrendje igen magas nátriumtartalmú. Egészen pontosan egy átlagos japán felnőtt napi 10 gramm sót fogyaszt, ami kétszerese az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt mennyiségnek.

A magasabb nátriumfogyasztás megnöveli a vérnyomást, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát.


Az alacsony nátriumtartalmú diétát követő emberek bevonásával végzett tesztek során az elektromos pálcikák javították az ételek sósérzetét, még azoknál az ételeknél is, amik 30 százalékkal kevesebb sót tartalmaznak, mint a szokásos adag.

Ennek eredményeként a sós íz intenzitását akár másfélszeresére is fokozhatjuk

- mondta a Reutersnek a Meiji Egyetem professzora, Homei Miyashita, akinek csapata a japán italgyártó Kirinnel együttműködve fejlesztette ki a prototípust. A különleges evőpálcikákat a jövő évben tervezik kereskedelmi forgalomba hozni.


A zseniális Miyashita professzor neve már ismerős lehet, csapata az év elején az élelmiszertechnológia egy másik területén is áttörést ért el, akkor egy "ízlelhető" tévéképernyőt alkottak, ami akár 20 különböző étel ízét is képes utánozni...