sültkrumpli
Fotó: Emmy Smith / Unsplash

Szomorú hírünk van azoknak, akik minden ételt megsóznak

Ha egy ételt sótlannak érzel, akkor azt jól megsózod, ugye? Mint kiderült, ez a hétköznapi szokás komoly következményekkel jár.


A minap a theguardian oldalán rábukkantunk egy érdekes cikkre, ami egy friss kutatásról szólt. Az említett tanulmány félmillió középkorú brit állampolgár bevonásával készült és a túlzott sóbevitel élettani hatásait vizsgálta.

Olvasd el ezt is! Ezek a tünetei a túlzott sófogyasztásnak

emberek mennek \u00e1t h\u00eddon, felh\u0151k

Fotó: Matthew Waring / Unsplash


A publikáció alapjául szolgáló vizsgálat 2006 és 2010 között zajlott, eredményei pedig elég meggyőzőek ahhoz, hogy az embereknek érdemes legyen átgondolkodniuk, mennyi sót visznek be a jövőben a szervezetükbe.

egy sz\u0151ke haj\u00fa n\u0151 f\u0151z a konyh\u00e1ban

Fotó: Becca Tapert / Unsplash


A kutatók ugyanis megállapították, hogy 1,5-2 évvel csökken a várható élettartama azoknak, akik mindig megsózzák az ételt.

Fontos megjegyezni, hogy az eredmény nem a főzés közbeni fűszerezésre vonatkozik, hanem a fogások utólagos sózására.


Tudomásom szerint a mi tanulmányunk az első, ami feltárja az összefüggést az ételek megsózása és a korai halálozás között.

- nyilatkozta Lu Qi, a Tulane University School of Public Health kutatásvezetője a Guardiannek.

s\u00f3zott halak, citrommal

Fotó: Harris Vo / Unsplash


A pontos nátriumbevitelt egyébként nagyon nehéz felmérni, mivel sok feldolgozott élelmiszer tartalmaz nagy mennyiségű sót. Az európai lakosság nátriumbevitelének 70 százaléka például a feldolgozott ételekből származik és csak 8-10 százaléka az asztalnál hozzáadott sóból.

sz\u00edv alak\u00fa t\u00e1rgy

Fotó: jesse orrico / Unsplash


A kutatók más tényezőket is figyelembe vettek, ilyen például az életkor, testtömeg-index, alkoholfogyasztás, dohányzás, fizikai aktivitás és étrend. Annika Rosengren, a göteborgi egyetem professzora is nyilatkozott a kutatás kapcsán:

Az egészséges embereknek, akik normális mennyiségű sót fogyasztanak, nem kell aggódniuk a sóbevitel miatt

A szakértő arra is kitért, hogy azoknak, akiknél magas a szívbetegségek kialakulásának a kockázata, mindenképpen csökkenteniük kell a sóbevitelüket.