
Szomorú hírünk van azoknak, akik minden ételt megsóznak
Ha egy ételt sótlannak érzel, akkor azt jól megsózod, ugye? Mint kiderült, ez a hétköznapi szokás komoly következményekkel jár.
A minap a theguardian oldalán rábukkantunk egy érdekes cikkre, ami egy friss kutatásról szólt. Az említett tanulmány félmillió középkorú brit állampolgár bevonásával készült és a túlzott sóbevitel élettani hatásait vizsgálta.
Olvasd el ezt is! Ezek a tünetei a túlzott sófogyasztásnak
Fotó: Matthew Waring / Unsplash
A publikáció alapjául szolgáló vizsgálat 2006 és 2010 között zajlott, eredményei pedig elég meggyőzőek ahhoz, hogy az embereknek érdemes legyen átgondolkodniuk, mennyi sót visznek be a jövőben a szervezetükbe.
Fotó: Becca Tapert / Unsplash
A kutatók ugyanis megállapították, hogy 1,5-2 évvel csökken a várható élettartama azoknak, akik mindig megsózzák az ételt.
Fontos megjegyezni, hogy az eredmény nem a főzés közbeni fűszerezésre vonatkozik, hanem a fogások utólagos sózására.
Dr. Lu Qi, Director of the Tulane University Obesity Research Center, was featured in The New York Times discussing how poor sleep is tied to heart disease and stroke. Read the full story here: https://t.co/v2PmUIj5sC pic.twitter.com/t2OqR3hdX8
— Tulane SPHTM (@TulaneSPHTM) December 24, 2019
Tudomásom szerint a mi tanulmányunk az első, ami feltárja az összefüggést az ételek megsózása és a korai halálozás között.
- nyilatkozta Lu Qi, a Tulane University School of Public Health kutatásvezetője a Guardiannek.
A pontos nátriumbevitelt egyébként nagyon nehéz felmérni, mivel sok feldolgozott élelmiszer tartalmaz nagy mennyiségű sót. Az európai lakosság nátriumbevitelének 70 százaléka például a feldolgozott ételekből származik és csak 8-10 százaléka az asztalnál hozzáadott sóból.
Fotó: jesse orrico / Unsplash
A kutatók más tényezőket is figyelembe vettek, ilyen például az életkor, testtömeg-index, alkoholfogyasztás, dohányzás, fizikai aktivitás és étrend. Annika Rosengren, a göteborgi egyetem professzora is nyilatkozott a kutatás kapcsán:
Az egészséges embereknek, akik normális mennyiségű sót fogyasztanak, nem kell aggódniuk a sóbevitel miatt
A szakértő arra is kitért, hogy azoknak, akiknél magas a szívbetegségek kialakulásának a kockázata, mindenképpen csökkenteniük kell a sóbevitelüket.
- Ezek a tünetei a túlzott sófogyasztásnak - Vince ›
- Megérkezett a sós, savanyú, korianderes kézműves sör - Vince ›
- Jódtabletta helyett: 9 jódban gazdag élelmiszer - Vince ›
- Tudományosan bizonyított: ezért sózd meg a paradicsomot! - Vince ›
- Tiktokon terjed az egyik legjobb sült krumpli receptje - Vince ›