egy nő fekszik sárga virágok között
Fotó: Wes Hicks / Unsplash

Ingyen szedheted a réten, kiváló vasforrás, jó a gyomornak és vértisztító – mi az?

Magyarország egész területén megterem, finom és egészséges. Irány az erdő és a rét!Az első tavaszi napoktól egészen késő őszig gyűjthetők a nyíl alakul levelei, a legfinomabb március-április körül. Gyakorlatilag az egész országban megtalálható, a hegyi réteken, mocsár- és lápréteken, ligetekben, nedves, nem művelt talajokon érzi magát a legjobban.

Biztos akad, aki már ennyiből kitalálta, hogy a mezei sóskáról van szó. A mezei (réti, kerti) sóska a keserűfűfélék családjába tartozó lágyszárú levélzöldség. Egész Európában őshonos, de az idők során a többi kontinensen is elterjedt.

Amellett, hogy kiváló alapanyag a konyhában (saláta, főzelék, leves készülhet bele, de még fűszerként is használható jellegzetes savanykás íze miatt), gyógynövényként is jelentős. Régen vértisztítóként alkalmaztak, a gyökeréből készült kivonatát gyomor- és bélhurut esetén használják, emellett vizelethajtó hatású (viszont fokozza a vesekő képződését és a reumás panaszokat). Gazdag A- ás C-vitaminban, sok ásványi sót, foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz.

Gyökerében a (vörös)borhoz hasonlóan az érrendszer számára hasznos tanninok találhatók.

És ha már bor: a Magyarországon a sóskából leggyakrabban készített főzelékhez nem könnyű borpárt találni, de nem is lehetetlen. Egy testesebb, hordós érlelést kapott szürkebaráttal vagy olaszrizlinggel nem tud az ember nagyon mellélőni. Mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt!