Mosogatógép, színes edények, hosszúhajú lány térdel mögötte

Legenda vagy valóság a mosogatógépes sous vide?

Fotó: 123rf.com

Főzés a mosogatógépben – tényleg működik? VIDEÓ

Gondoltad volna, hogy a sous vide-álás (szuvidálás) az előkelő hangzás ellenére akár a mosogatógépedben is megvalósítható? Mutatjuk, hogyan!


Akár egy főzőműsorban hallottad, akár az interneten jött veled szembe, a sous vide kifejezésre valószínűleg te is azonnal felfigyeltél. Ez nem véletlen, hiszen a francia csengés, kellemes hangzás rögtön felkelti a gasztrorajongók érdeklődését.

Mi az a sous vide?

A sous vide-álás, vagy magyarosan szuvidálás a Sous Vide Magazine szerint egy olyan innovatív konyhai eljárás, amelynek során az étel légmentesen lezárva, állandó hőmérsékleten tartott vízben, egész lassan készül el. Nem kell forralni, nem kell főzni, viszont az adott hőmérsékletet fenn kell tartanod.

Maga a sous vide azt jelenti: vákuum alatt. Hogy mégis hogyan kerül az étel vákuum alá? Ezt a séfek általában légmentesen lezárható főzőtasakkal oldják meg, ami úgy illeszkedik az adott fogásra, mintha egy plusz réteg, egy plusz héj lenne rajta. Ezután kerül az állandó hőmérsékletű vízbe, ahol az étel fajtájától függ, hogy mennyi időt tölt. És persze attól is, hogy a vendég hogyan kéri mondjuk az általa választott steaket.

Akár steaket is...

Fotó: www.flickr.com

A sous vide-álás rövid története
A hetvenes években fejlesztették ki, hogy a libamáj az elkészítése során a lehető legkevésbé zsugorodjon össze. Utána a séfek más fogások sous vide-álásával is próbálkoztak, amiből izgalmas gasztrokalandok születtek – a mi legnagyobb örömünkre!

Nem csak a profik kiváltsága

A séfeknek nem okoz nehézséget a sous vide-álás, hiszen jól felszerelt konyhában, profi készülékekkel dolgoznak, amelyek a megfelelő ideig tartják a megadott hőfokon az ételt. Ez utóbbi okozhat leginkább fejtörést, ha otthon is szeretnéd kipróbálni ezt a módszert, hiszen nem is olyan könnyű egy bizonyos hőmérsékleten tartani a vizet.

Persze, kaphatók ma már sous vide gépek, illetve beszerezhetsz vákuumfóliázó gépet is. De ezeknek az ára még mindig abban a tartományban mozog, hogy ha csak viszonylag ritkán vennéd elő, akkor elgondolkodtató beruházás lehet.

A gasztrorajongó viszont leleményes embertípus, és naná, hogy voltak, akik megpróbálták a már meglévő háztartási gépeket felhasználni a sous vide-áláshoz – több-kevesebb sikerrel. A Food and Wine azt írja, hogy akár a mosógépben is működhet ez a módszer. Igaz, ehhez meg kell vásárolnunk egy speciális tasakot. Nem beszélve arról, hogy nem mindenkinek lenne gusztusa a szennyessel együtt, vagy jobb esetben a szennyes után bedobott brokkolit és csirkecombokat elfogyasztani vacsorára.

Egy másik háztartási gép viszont úgy tűnik, sokkal inkább bejött a próbálkozóknak – ez pedig nem más, mint a mosogatógép.

Mi kell hozzá? Nyilván mindenekelőtt egy mosogatógép. Ezen kívül néhány befőttesüveg, amibe belefér az étel, és rendesen le tudod zárni. Ha ez megvan, már kezdődhet is a sous vide-álás! Töltsd meg az üvegeket: egyikbe jöhet a főétel, másikba a köret, harmadikba a desszert. Egyiket sem kell teljesen telepakolni, hagyj egy kis levegőt a hozzávalóknak.

És még valami: mint láthatod, akár a mosatlan edényekkel együtt is berakhatod a másnapi ebédedet, hiszen a lezárt üvegekbe nem fog bejutni sem a mosogatóvíz, sem pedig a szennyeződések. De ez is ízlés dolga, persze.

Érdekel, hogyan készíthetsz akár steaket is ezzel a módszerrel, és pontosan mi a teendőd? Akkor olvass tovább, hiszen lejjebb görgetve ez is kiderül!

Mit ne készíts a mosógépben?

Ha a fenti példánál maradunk, a garnélarák és a zöldbab elkészítéséhez beválhat a mosogatógép, illetve kuszkuszt is főzhetsz benne, hiszen az gyakorlatilag áztatással is megpuhítható – írja a MyRecipes.com. Amihez nem lesz elég a mosogatógép hője, az az oldal szerint nem más, mint a rizs, amit muszáj forralni, hogy megpuhuljon, illetve az olyan fehérjeforrások, mint mondjuk a csirkehús, aminek kevés a 60-70 fok, írják a MyRecipes.com-on.

Könyv is megjelent a módszerről
Ha rákeresel az interneten, akkor azon túl, hogy órákra el fogsz veszni a tengernyi feltöltött videóban, megtudhatod például, hogy nemcsak az amatőr szakácsok vannak oda a módszerért, hanem a profik is: volt olyan séf, aki egy hálaadási pulykát készített el így, míg egy olasz gasztroblogger, Lisa Casali könyvet is írt Cucinare in lavastoviglie, vagyis Főzni a mosogatógépben címmel.

A sous vide-álás előnyei

A módszer rajongói szerint a sous vide-ált ételeknek nincs párjuk, hiszen az így készült fogás nem veszít a színéből, aromájából, textúrájából, és finom omlós marad. Ráadásul szinte bármilyen étel elkészíthető ezzel az eljárással.

A mosogatógépes módszer pedig további előnyökkel is jár, amelyeket a Good Foods Co-Op is összefoglalt röviden. Azt írják, így energiát és pénzt spórolsz, hiszen nem kell bekapcsolnod a tűzhelyet. Ez nem mellékes szempont akkor sem, ha tombol a kánikula. És végül, de nem utolsósorban: felszabadulhat egy csomó időd, hiszen csak beállítod a mosogatógéped, és már mehetsz is egy másfél-kétórás programra a barátaiddal, családoddal vagy a pároddal.

Készíts steaket a mosogatógépben!

A fenti videóban látottakhoz egy vákuumtasakba zárt steakre és egy mosogatógépre lesz szükséged. A kisfilm készítője ECO programot használt, ami nála 50 fokon 90 perces mosogatást jelent. És tényleg, dobd be bátran az előző napi tányérokat és a mosogatógép-tablettát is, hiszen sem ételmaradék, sem a tabletta darabkái, sem más szennyeződés nem jut be a légmentesen lezárt húshoz.
Amikor végzett a gép, nincs más hátra, mint egy pár perces pirítás olívaolajon, illetve vajon, majd a fűszerezés, és voilá: már meg is kóstolhatod a mosogatógépben készült steakedet!

​A sous vide-álás hátrányai

Mint mindennek, úgy ennek a konyhai eljárásnak is lehetnek hátrányai. Egyesek szerint bizonyos ételek esetében túl sokáig tarthat – akár 10-20 órán át is –, illetve a sütirajongóknak rossz hír, hogy sous vide-álással inkább főzni lehet, mint sütni. De ha szeretsz kísérletezni, akkor mindenképp arra szeretnénk biztatni, hogy próbáld ki. Ha mással nem, legalább a mosogatógépben (akár egy barátodnál).