férfi és nő kalapban csókolózik

Fokozza a nemi vágyat, leküzdi a macskajajt: a zöldség, amit isten is nekünk teremtett

Egészséges, finom, bőven terem belőle Magyarországon – hogy aztán mind külföldön landoljon, mert mi alig esszük.

Bár még bőven van hova fejlődni, kétségtelen, hogy spárga egyre jobban kezd beékelődni a menükbe és az étrendekbe. Nem véletlen, hogy az Agrárszektor a minap egy komplett cikket szentelt a zöldség bemutatásának.

Mint írják, ha kellő odafigyeléssel, jól van elkészítve, akkor nagyon finom ételek készíthetők belőle, de köretként is nagyszerűen megállja a helyét. Azonban az mellett sem szabad elmenni, hogy ez az egészséges, zöld vagy épp fehér színben pompázó zöldség nem tartozik a legolcsóbb élelmiszerek közé. Bár sokan lehet, hogy nem gondolnák, de Magyarországon sok spárgát termesztenek, a lassan luxuszöldségnek számító csemegét viszont hiába keresik egyre többen, akkora népszerűségnek még mindig nem örvend, hogy itthon elkapkodják a vásárlók, ezért a jelentős része a külföldi piacokra kerül. Az elmúlt időszakban azonban számos dolog átrendeződött a mezőgazdaságban, és ez alól bizony a spárgatermesztés sem kivétel. Hogy miért? Az az alábbi cikkből kiderül.

Az Európai Unió spárgatermelése 315,4 ezer tonna volt 2021-ben, amelynek mintegy 40 százalékát Németország (119 ezer tonna) adta, majd Spanyolország (62 ezer tonna) következett a sorban.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) szerint Németországban csaknem 1 százalékkal kisebb területen, 25,6 ezer hektáron termesztettek spárgát 2021-ben a 2020. évihez képest. Németországban 90 százalékban fehér spárgát termesztenek. A kedvező időjárás miatt korábban, március végén már jelentős mennyiségű belföldi spárga került a piacra. A németországi nagybani piacokon a túlkínálat és a gyengébb kereslet miatt a 18. héten a belföldi fehér spárga ára 23 százalékkal (5,05 euró/kilogramm), a zöld spárgáé 25 százalékkal (7,56 euró/kilogramm) volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Mi a helyzet a magyarországi spárga-fronton?

z\u00f6ld sp\u00e1rg\u00e1k tepsiben

Fotó: Christina Rumpf / Unsplash


A KSH adatai szerint Magyarországon 1400–1550 hektárról 5,6–6,7 ezer tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években. Szakértők szerint idén a megszokottnál később, április végén kezdődött a spárga szedése, és várhatóan június közepéig tart. A spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés döntő hányadát külföldre szállítják. A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,57 milliárd forintra emelkedett 2021-ben az előző évihez viszonyítva. A kivitel mennyiségben 5 százalékkal 2,4 ezer tonnára, értékben 15 százalékkal 2,66 milliárd forintra nőtt. A magyarországi spárga legnagyobb vásárlói Németország (1,09 ezer tonna), Svájc (537 tonna), Svédország (245 tonna) és Finnország (221 tonna) voltak a vizsgált periódusban. Mint ahogyan említettük is, a spárga nem épp a legolcsóbb zöldségek közé tartozik, amit jól mutat az is, hogy a Budapesti Nagybani Piacon a 17. héten jelent meg a hazai spárga, méghozzá kilogrammonként 2200 forintos termelői áron. A fehér és a zöld spárgát egyaránt 12 százalékkal magasabb (2000 forint/kilogramm) áron kínálták 2022 17–19. hetében az előző év azonos időszakához képest.

Ez (is) állhat a drágulás hátterében?

A spárga igen kézimunkaerő-igényes kultúra, a munkaerő pedig évről évre drágul.

A termelés egyéb költségei (gépi munka, tápanyag-utánpótlás, növényvédelem, egyéb inputanyagok ára stb.) szintén jelentősen növekedtek az utóbbi egy-két évben, melyben részben a koronavírus-járvány is szerepet játszott, emellett a kereskedelem is egyre nagyobb haszonkulccsal dolgozik. A spárgatermesztés Magyarországon egyébként főleg az ország déli részére koncentrálódik, Ásotthalom, Orgovány, Kiskőrös és Szeged környékére.

Mi történt idén télen?

egy ember z\u00f6ld sp\u00e1rg\u00e1kat tart a kez\u00e9ben

Fotó: Duarte Nunes / Unsplash

A spárga külkereskedelmi forgalma Magyarországon az alábbiak szerint alakult az elmúlt években az AKI adatai szerint: 2021. januárjában és februárjában az import mennyisége 19,1 tonna volt, míg idén ez mindössze csak 1,4 tonna. Az import értékében is hatalmas változást lehet észrevenni, hiszen az említett időszakban tavaly 14 millió forint volt, 2022-ben pedig csak 2,2 millió forint.

Megéri fogyasztani, de legyen elég mély a zsebünk is

A bio zöld spárga kilójáért közel 4800 forintot kell fizetni, míg a „simáért” 4000 forintot. A prémium fehér spárga kilóját nagyjából 2300 forintért adják. Van, ahol azonban valamivel olcsóbban, mintegy 2000 forintért is megvásárolhatjuk a zöld spárga kilóját. Sőt, akár befőttként is találkozhatunk vele, mely szintén széles skálán mozog: 210 gramm 1300 forint, a 314 ml-es 2500 forint, de márkától és kiszereléstől függően 1000 forinttól egészen 2600 forintig hozzájuthatunk.

A spárga számos egészségügyi előnnyel bír:

  • magas rosttartalma miatt segít a fogyásban (tojással a legjobb kombinálni, a jóllakottsághoz így rost és fehérje egyaránt biztosítva van)
  • vízhajtó hatású az aszpargin nevű aminosavnak köszönhetően
  • tele van a káros szabad gyökökkel megkűzdő antioxidánsokkal, a főzés idejével arányosan viszont csökken ez a jó tulajdonsága
  • sok benne az immunerősítő E-vitamin
  • kiváló afrodiziákum, a benne található B6-vitamin és folsav ugyanis stimulálja a nemi hormonokat
  • az aminosavaknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segíti leküzdeni a másnaposságot