sárga tészta lila edényben, kék szalvéta, fa asztal

Sváb tészta és törökmogyoró

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: tört mogyorós-petrezselymes specli

A specli, vagy németesen Spätzle a mi nokedlink sváb rokona, német nyelvterületen mindenhol kedvelt. Elsősorban főételként tartják számon, minden földi jót szoktak hozzá keverni sajttól kezdve a gombán át akár a mákig. A mogyoró azonban még ebben a tágas univerzumban is ritkaságnak számít.


​Hozzávalók

  • 5 evőkanál törökmogyoró
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 tojás
  • 50 ml tej
  • 100 ml szénsavas ásványvíz
  • csipet só
  • bors ízlés szerint
  • 250 g liszt
  • olívaolaj
  • reszelt parmezán ízlés szerint

Így készül

  1. A mogyorót mozsárban durvára törjük, a petrezselymet pedig nagyon apróra vágjuk.
  2. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejet és a vizet, a sót és a borsot. Először a liszt felét kezdjük gépi habverővel beledolgozni, majd apránként adagoljuk hozzá a maradék lisztet. Negyedórát pihentessük. Közben forraljunk sós vizet egy lábasban, egy másikba pedig tegyünk némi olívaolajat és hevítsük alacsony hőfokon.
  3. Nokedlihoz hasonló, de annál hosszabb szálakra szaggassuk a pihentetett tésztát a sós vízbe. Ami feljön a tetejére, megfőtt: ezt szűrőkanállal szedjük ki, csöpögtessük le, s tegyük a forró zsiradékra.
  4. Adagonként süssük ki az egész tésztát, majd végül a serpenyőben forgassuk össze a mogyoróval és a petrezselyemmel. Forrón tálaljuk, parmezánnal hintve.