egy nő zöldségeket fog a kezében
Fotó: ViDI Studio / Shutterstock

Van a spenóttal 2 probléma, amiről senki nem szokott beszélni

A spenót egészséges. De nem mindenkinek és nem bármilyen mennyiséget fogyasztva. Fontos tisztában lenni a veszélyekkel.A minap rábukkantunk egy érdekes cikkre a tastingtable oldalán, ami a spenótfogyasztás veszélyeire hívta fel a figyelmet. Mivel egy nagyon kedvelt zöldségről van szó, biztosan te is gyakran eszel belőle, ezért úgy gondoltuk, hogy veled is megosztjuk, amit találtunk.

Olvasd el ezt is! Ételek, amelyek megküzdenek a magas vérnyomással

z\u00f6ld levelek egy ed\u00e9nyben

Fotó: chiara conti / Unsplash


Lehet, hogy Popeye, a tengerész probléma nélkül eheti a rengeteg konzerv spenótot, ám nekünk földi halandóknak ez nincs így. Nem szeretnénk megijeszteni téged, a spenót tényleg egészséges, mert gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sőt, védi a szem egészségét és csökkenti a vérnyomást, illetve az oxidatív stresszt is. Egy 2021-es kutatás szerint pedig még a rákos megbetegedéseket is képes megelőzni.

Komoly mellékhatásokat vált ki viszont azoknál, akik túl sokat fogyasztanak belőle.
z\u00f6ld levelek egym\u00e1s mellett

Fotó: Nathan Nugent / Unsplash


A szakértők szerint ugyanis a túl sok spenót (legyen az friss vagy főtt) ásványi anyag hiányhoz vezet. Ennek az az oka, hogy a zöldségben nagy mennyiségű oxálsav és purin található. Az előbbi megköti az ásványi anyagokat (például kalcium, cink és magnézium), így megakadályozva azok felszívódását - idővel együtt távoznak a szervezetből. Sőt, az oxálsavról az is kiderült, hogy elősegíti a vesekő kialakulását.

egy t\u00e1l spen\u00f3t

Fotó: Louis Hansel / Unsplash


A spenót másik említett vegyülete, a purin azokra van nagyon rossz hatással, akik köszvényben vagy ízületi fájdalmakban szenvednek. És ez még nem minden. A túlzott spenótfogyasztás emésztési problémákat és allergiás reakciókat is okozhat (a spenót hisztamint tartalmaz).

z\u00f6ld leveles spen\u00f3t

Fotó: Elianna Friedman / Unsplash


Ezenfelül a vérhígító gyógyszerek hatásosságát is rontja, mivel a spenót magas K1-vitamin tartalmú. Néhány ember kellemetlen gyomorgörcsöt is észlelhet, ha túl sok spenótot fogyasztott. És a listának még mindig nincs vége. Ez a zöld leveles zöldség ugyanis magas rosttartalommal rendelkezik ami, emésztési problémákat és puffadást is okoz.

Mennyit szabad enni belőle?

egy n\u0151 sal\u00e1t\u00e1t eszik

Fotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash


A jó hír viszont az, hogy a mértékkel fogyasztott spenót kizárólag egészségügyi előnyökkel jár. Napi egy tál spenót tehát semmiféle veszélyt nem jelent a szervezetedre nézve.

Ez alól természetesen kivételt képeznek azok, akik a korábban említett betegségekben szenvednek vagy vérhígítót szednek.