zöld leves, fehér retekkel kék tányérban
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: spenótleves tojással

Íme a bizonyíték, hogy spenótból nem csak főzeléket és salátát lehet készíteni, hanem pikáns leveshez is kiváló alapanyag. A recept vegetáriánus, de arra is van benne ötlet, húsevők hogy turbózhatják fel.



Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • 1-1 kis csokor friss kapor és snidling
  • 4 db mogyoróhagyma
  • 150 g zeller
  • 1 db kisebb burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 400 g friss spenótlevél
  • 1 kis csokor hónapos retek
  • 1 evőkanál vaj
  • 600 ml zöldség alaplé vagy víz
  • só, frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál tejföl

Így készül

  1. A tojásokat főzzük meg, hűtsük ki, majd vágjuk kockákra.
  2. Tegyük a vajat, a spenótot, az apró kockákra vágott burgonyát és az áttört fokhagymagerezdet egy lábasba, majd közepes hőfokon kezdjük kevergetni. Amikor a spenót összeesik, és illatozni kezd a fokhagyma, öntsük fel az alaplével.
  3. Adjuk hozzá a felaprított fűszernövényeket, a pici kockákra vágott zellert, sót-borsot és a mogyoróhagymát is. Főzzük a forrástól számított 10-15 percig közepes hőfokon.
  4. Ezután egy szűrőkanálnyi zöldséget vegyünk ki belőle, turmixoljuk le, adjuk hozzá a tejfölt, majd csorgassuk vissza a levesbe és forraljunk rajta egyet.
  5. Tálaljuk extra vékonyra szelt retekkel és a tojáskockákkal díszítve, de tehetünk mellé levesgyöngyöt vagy hirtelen sütött bacon csíkokat is.