Férfi a szabadban zöld háttér előtt, kezében fa doboz

Új szelek fújnak

Fotó: Pixeltaster / St. Andrea Restaurant

Bemutatkoztak a Magyar Vadak a St. Andreában

Új fejezet kezdődött a St. Andrea Restaurant életében: Magyar Vadak címmel megtartotta bemutatkozó estjét az étterem új séfje, Kollár Endre.

A hatodik éve stabilan a top20 magyar étterem közé tartozó, Michelin Guide által ajánlott St. Andrea szeptember végén egy vadételeket felvonultató, izgalmas menüsorral ünnepli egy saját új korszak kezdetét, egyben erdők leggazdagabb időszakát. A vad mellett a szelíd verzióban a húsmentes fogások kedvelői is egri borokkal párosított, ötfogásos menüsort kóstolhatnak az étterem új séfjétől, Kollár Endrétől.

„A St. Andrea Restaurant életében Kollár Endre munkájával új fejezet kezdődik, vendégeink pedig továbbra is élvezhetik a névadó borászat által megalapozott, az étteremben pedig továbbörökített értékeket: megbízható minőséget, lezser elegancia és csúcsgasztronómia találkozását, bátor, de otthonos ízekkel. Endre személyében nem egy új séf kopogtatott be most hozzánk, hiszen a kezdetek óta stabil tagja volt csapatunknak. Tudása és hozzáállása alapján nem volt kérdés, hogy ő viszi tovább a konyhát, az elmúlt hónapokban mutatott kreatív szárnyalása pedig, hiszem, hogy sokunkat fog még elkápráztatni" – mondja Lizsicsár Miklós, az étterem vezetője, akit 2019-ben az Év Szervizembere címmel díjaztak.

Sz\u00ednes \u00e9telek feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron, k\u00e9s, villa, feh\u00e9r ter\u00edt\u0151

Meglepetések a tányéron

Fotó: Pixeltaster / St. Andrea Restaurant


Az ötfogásos Magyar Vadak menüsor kizárólag két alkalommal, szeptember 29-én és 30-án kóstolható a Parlamenttől rövid sétára található St. Andrea Restaurantban. Kollár Endre séf maga is járja az erdőket, mezőket.

Az általa megálmodott vad menüsor első ételeként fácán terrine-t készít vadbrokkolival és házi bodzalekvárral, meleg előételként egy igazi meglepetés, a szarvasburger érkezik erdei gombákkal és lágysajttal.

A vacsorát egy elegáns fogás, a gím borjúgerinc koronázza meg, amelyet paszternákkal, csipkebogyóval és vackorral készítenek, az este lezárása pedig egy klasszikus máglyarakás lesz.

A szelíd, vagyis húsmentes menüsorban dry aged cékla találkozik meggyel és dióval, a burger erdei gombákkal és lágysajttal készül, a főétel pedig egy különleges étel, az újkáposzta mizóval és hagymákkal. A menüt a St. Andrea Borászat tételei kísérik – a pincészet Egri Bikavére idén bekerült a világ legjobb 50 borának válogatásába, ez nemcsak az egerszalóki pincészet, de a magyar borászat történetében is fontos mérföldkő, igazi ünnep.

Kollár Endre gyermekkora óta főz, saját bevallása szerint nem akart mindenáron séf lenni, csak azt tudta, hogy egész életében főzni szeretne. Konyhájában a hagyományos ízvilág dominál, törekvése, hogy a csúcsgasztronómia kreatív villanásai mellett vendégei otthonos, komfortos élménnyel vacsorázhassanak, az étterem és menüsora akár heti több alkalommal is biztos választás legyen a vendégkörnek. Endre a fenntartható szemlélet jegyében a szezonalitást és a helyi alapanyagok használatát szem előtt tartva dolgozik, célkitűzése szembe menni a csúcsgasztronómia sokszor pazarló karakterével, így az alapanyagok maximális felhasználására törekszik.

A férfias, karakteres ízekkel főző séf ételeiben gyakori a meglepetés: szereti, ha a vendégek egy-egy különleges ízélmény váratlanságával szembesülnek.
fekete palack \u00e9s piros folyad\u00e9kot tartalmaz\u00f3 poh\u00e1r egy sz\u00fcrke ter\u00edt\u0151n, m\u00f6g\u00f6tte z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9ny, el\u0151tte t\u00e1ny\u00e9r s\u00e1rga gy\u00fcm\u00f6lccsel

"Vad" és "szelíd" menüből lehet választani

Fotó: Pixeltaster / St. Andrea Restaurant


„Amikor a St. Andrea konyhájában vagyok, semmi más nem létezik, csak az étel és én. Szenvedéllyel főzök és ebből semmi nem tud kizökkenteni. Nem titok: most alakul ki az a stílus, amit a St. Andrea név alatt séfként én képviselhetek, a márka alapvető értékei, a minőség, a szeretet és az elhivatottság mellé most, bízom benne, hogy izgalmas, új világ rajzolódhat ki. Ennek felelősségével és izgalmával dolgozok minden nap" – mondja Kollár Endre.

A Zsámbéki-medencéből származó séf természetközeli látásmódja elsőként a Magyar Vadak menüsorában mutatkozik meg. Az éttermi élményért a Budapest-szerte legendás, pontos és szórakoztató szervizről ismert Lizsicsár Miklós és csapata felel, a poharakban a St. Andrea Borászat legszebb tételei, a tányérokon pedig a gazdag őszi erdő kincsei: szarvas, vackor, csipkebogyó, bodza és gombák, megismételhetetlen csúcsgasztronómiai élményre hangolva.