steak
Fotó: Nanxi Wei / unsplash

A szakértő szerint ez a 6 módszer a legjobb a tökéletes steak elkészítéséhez

A szakértő szerint ez a 6 módszer a legjobb a tökéletes steak elkészítéséhez.


Bár a steak egy szuper-fancy étel, nincs szükség különleges képzettségre ahhoz, hogy otthon profi módon elkészítsük. Egy egyszerű steaket krumplival vagy fokhagymás brokkolinival tálalva akár hétköznap este is összedobhatunk.

Csupán néhány megbízható eszközre lesz szükség a művelethez: egy öntöttvas serpenyőre és egy tartós fogóra. A hibátlan steak elkészítésében Shawn Matijevich az Institute of Culinary Education online konyhaművészet és élelmiszeripari műveletek vezető séfje segít. Ha követjük a kitchn-nek adott tanácsait, nem lesz többé túlsütött vagy nem eléggé átsütött húsunk!

​1. Vásároljunk jó minőségű steaket

A hús minősége legalább annyira számít, mint a technika. A termék minősége a nagyszerű steak legfontosabb szempontja

− mondja Matijevich.

A minőségi húsdarab egyik mutatója a márványozottság, azaz a zsír aránya és eloszlása. Egy nem eléggé zsíros steak ízhiányos és száraz marad. A "prime beef" a leggazdagabb, a "choice beef" valamivel kevésbé, a "select beef" pedig a legkevésbé márványozott. A zsír és a hús megfelelő egyensúlya szaftos, ízletes steaket eredményez.

​2. Sütés előtt szárítsuk ki a steaket

steak s\u00f3ban

Fotó: Edson Saldana / unsplash

Ha hagyjuk, hogy a steak felülete kiszáradjon, remekül megperzselődik és kérget kap. Ezért hagyjuk a kicsomagolt steaket egy tányéron a hűtőszekrényben, ügyelve arra, hogy ne érjen hozzá a hűtőszekrényben lévő más élelmiszerek felületéhez.

​3. Hagyjuk, hogy a steak szobahőmérsékletűvé váljon

Ha különösen vastag steakekkel dolgozunk, hagyjuk a húst körülbelül egy órán át szobahőmérsékleten pihenni, mielőtt serpenyőben kisütjük. Ez segít abban, hogy a steak egyenletesebben süljön meg.

​4. Használjunk öntöttvas serpenyőt

serpeny\u0151ben s\u00fcl\u0151 steak

Fotó: Cooker King / unspalsh

Mindenképp fontoljuk meg egy jó minőségű öntöttvas serpenyő beszerzését. Fontos, hogy nagy hőtartással bírjon, ne vetemedjen, és teljesen sík felületű legyen, hogy egyenletes eredményt kapjunk.

A rozsdamentes acél serpenyő is működik, de kerüljük a tapadásmentes serpenyők használatát −ezekkel soha nem fog jól megpirulni a steak!

​5. Használjunk megfelelő olajat

Bár egy márványozott steaknek nem biztos, hogy szüksége van olajra, ha mégis, magas füstpontú olajat használjunk, például finomított avokádóolajat, expellerrel sajtolt napraforgóolajat vagy repceolajat. A steaket soha ne csak vajban süssük, ugyanis a vajban lévő szilárd anyagok már jóval azelőtt elégnek, hogy a steak szép kérget kapna.

​6. Vegyünk egy húshőmérőt

A húshőmérő az egyik legalulértékeltebb eszköz a konyhában, legtöbbször csak a színre vagy az időzítésre hagyatkozunk, pedig nagyszerű eszköz a steak kívánt mértékben történő átsütéséhez.