stroke jele egy orvosi leleten
Fotó: sfam_photo / Shutterstock

9 rejtett jele annak, hogy robogsz a stroke felé

Íme, 9 "segélykiáltás" a szervezetedtől, amiről nem is gondolnád, hogy a stroke kialakulásának veszélyét jelezheti.


Mi az a stroke? 


A stroke köznyelvben gutaütés vagy szélütés az agyban kialakuló, átmenetileg fennálló vagy véglegessé váló funkciókárosodás, ami akkor jön létre, amikor az agyi régió vérátáramlása, illetve a szövetek oxigén- és tápanyagellátása jelentősen leromlik. A probléma leggyakoribb okozója, ha az agyi erekben egy akadály képződött, ilyen lehet például egy vérrög. (A stroke súlyosabb változata az agyvérzés, amikor az elzáródott erek meg is repednek és a vér elönti az adott agyi területeket.)

Szerencsére akad pár előjele a stroke-nak, amiket az alábbi listán összegyűjtöttünk neked, így te is elkerülheted ezt az esetek jelentős részében tartós károsodást, olykor pedig azonnali halált okozó betegséget.

Ez is érdekelhet: 7 ital, amiről nem gondolnád, hogy szívbetegséget okozhat

1. ​Magas vérnyomás

v\u00e9rnyom\u00e1s m\u00e9r\u00e9s

Fotó: CDC / Unsplash


A stroke egyik leggyakoribb okozója a magas vérnyomás vagyis a hipertónia. Jó hír viszont, hogy a hipertónát gyógyszeres kezeléssel, diétával és életmódbeli változtatásokkal könnyen lehet kezelni.

2. Vércukorszint

cukrok egym\u00e1son

Fotó: Mae Mu / Unsplash


Az ingadozó vércukorszint, a krónikusan magas vércukorszint vagy a kontrollálatlan cukorbetegség súlyosan károsítja az ereket, ezzel növelve a szélütés kockázatát.

3. Dohányzás 

egy n\u0151 cigarett\u00e1zik

Fotó: Lê Tit / Unsplash


A dohányzásról való leszokás kulcsfontosságú a stroke megelőzésében. A dohányzás ugyanis növeli a szélütés kockázatát azáltal, hogy megemeli a vérnyomást és csökkenti a vér oxigéntartalmát. Ezek közvetlenül elősegítik a vérrögképződés kockázatát.

4. Edzéshiány

egy n\u0151 yog\u00e1zik

Fotó: Wesley Tingey / Unsplash


Döntő fontosságú, hogy jó fizikai állapotban legyünk, ugyanis a sok és kellőképpen intenzív mozgástól javul a szívünk edzettségi állapota. Ha pedig "fitt" a szívünk, csökken a szélütés kockázata.

5. ​Magas koleszterinszint

diszn\u00f3h\u00fas egy t\u00e1lon

Fotó: KG Baek / Unsplash


Magas koleszterinszint esetén zsírlerakódások alakulhatnak ki az erekben. Ezek a lerakódások egyrészt érszűkületet okoznak, vagyis megakadályozzák, hogy elegendő vér áramoljon át az artériákon, másrészt felszakadhatnak, akinek eredményeképpen vérrögök képződhetnek. Ha ez az agyban történik, az stroke-hoz vezet. A 20 év feletti férfiak és nők optimális összkoleszterin-szintje 125 mg/dl és 200 mg/dl között van. A koleszterinszint főleg a zsíros ételektől lehet magas, ám más tényezők, mint például a genetika is befolyásolhatják ezt.

6. ​Alkoholfogyasztás

whiskey poh\u00e1rban

Fotó: Andres Haro Dominguez / Unsplash


A nőknél napi egy, a férfiaknál pedig napi két egységnyi ital fogyasztása ajánlott (ez egy pohár bornak, egy pohár sörnek vagy egy kis párlatnak felel meg), az ennél több alkohol növeli a vérnyomást. Ez pedig megint csak hozzájárulhat az artériák rugalmatlanná válásához (atherosclerosis), közvetve pedig a stroke-hoz.

7. Túlsúly

egy ember a m\u00e9rlegen \u00e1ll

Fotó: i yunmai / Unsplash


Ha túlsúllyal küzdesz, akkor megnő a szélütés esélye. Kezdj el egészségesen táplálkozni és akkor csökkenni fog a stroke kockázata is.

8. Orvosi ellátás hiánya

egy doktor \u00e1ll k\u00f6penyben

Fotó: JESHOOTS.COM / Unsplash


Ha séta vagy fizikai munka közben légszomjat tapasztalsz, vagy mellkasi fájdalmat érzel, akkor azonnal fordulj orvoshoz, ugyanis ezek a jelek minden esetben komoly aggodalomra adnak okot. Ha nem vagy közvetlenül veszélyeztetett, akkor is érdemes beiktatnod az életedbe rendszeres orvosi szűrést, hogy időben megelőzhesd a bajt.

9. Közvetlen jelek figyelmen kívül hagyása

egy modell sz\u00edv

Fotó: jesse orrico / Unsplash


A legtöbb ember nem ismeri fel az átmeneti ischaemiás rohamot (TIA). A TIA kifejezés egy rövidítés (transiens ischemic attack), ami az agyi véráramlás átmeneti zavarát jelenti. A TIA a legfontosabb figyelmeztető jel arra, hogy fennáll a stroke veszélye. Tünetei lehetnek: megtartott tudat mellett beszédzavar, látáskiesés, szédülés, zsibbadás, ritkábban féloldali bénultság.

(verywellhealth)