barna sült csirke darabok barna tányéron
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: libanoni csirke savanyított karfiollal

Ez a különleges fűszerezésű csirke faszénen és sütőben egyaránt elkészíthető. Semmiképpen ne hagyjuk ki a savanyított zöldséget, úgy kerek a történet!



Hozzávalók

  • 1 egész csirke
  • 250 g sűrű joghurt

A fűszerpasztához:

  • 2 evőkanál szumák
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál friss kakukkfű
  • 1/2 citrom leve
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • tengeri só

A savanyított karfiolhoz:

  • fél fej lila karfiol
  • 220 ml almaecet
  • 120 ml víz
  • 20 g tengeri só
  • 20 g nádcukor

Így készül

  1. A karfiolt rózsáira szedjük és egy üvegbe tesszük. Az ecetet a vízzel, sóval és cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a karfiolra. Lefedve, hűtőben két napig érleljük.
  2. A fűszerpasztához mozsárban simára törjük a fokhagymát a szumákkal, a sóval és a kakukkfűvel, hozzáadjuk az olajat és a citromlevet.
  3. A csirkét a gerince mentén ollóval elvágjuk és kiterítjük. A fűszerpasztával alaposan bekenjük és egy éjszakán átpihentetjük.
  4. Faszénen vagy 180 fokra melegített sütőben lefedve sütni kezdjük. Nagyjából 40 perc után eltávolítjuk a fedőt és ropogósra sütjük. Akkor jó, ha a combjába szúrt kés mentén átlátszó, már nem véres lé folyik ki.
  5. A húst feldaraboljuk és a joghurttal, valamint a savanyított karfiollal tálaljuk.