Uborkalé és még egy extra elem kell a tökéletesen ropogós sült csirke páclevébe

2023. február 01.

A szabadtéri sütés-főzés amerikai fenegyereke osztotta meg saját nem mindennapi sült csirke receptjét.

Az amerikai Kent Rollins az öntöttvas edényes és szabadtéri főzés szakértője. Komoly követőtábora van a YouTube-on (2,38 millió feliratkozó) és az Instagramon (869 000 követő), több szakácskönyve megjelent már, de saját márkás ruhákat is árul. Legújabb Instagram bejegyzésében a szakács megmutatja, hogyan kell elkészíteni „a legropogósabb, legpuhább csirkés szendvicset” két meglepő hozzávaló segítségével. A recept olyan különleges, hogy még a tengerentúlon igencsak mérvadónak számító The Kitchn is megosztotta. A cikkből kiderül, a két meglepő hozzávaló a savanyúságlé és a porcukor.

A sült csirke elkészítéséhez Rollins a nyers csirkemellet sodrófával megütögeti, majd félbevágja. Ezután elkészíti a különleges pácot íróból (a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék), fokhagymaporból és kapros uborkaléből.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kent Rollins | Outdoor Cooking (@cowboykentrollins) által megosztott bejegyzés

A pácot habverővel összekeveri, a csirkét belehelyezi a páclébe, majd ráteszi a fedőt. Az ételt legalább 3 órán át a hűtőben hagyja állni, hogy a húst átjárja a pác. A csirke panírjához Rollins összekeveri a száraz hozzávalókat: lisztet, kukoricakeményítőt, sütőport, őrölt mustármagot, fokhagymaport, hagymaport, füstölt paprikát, durvára őrölt fekete borsot, és a porcukrot. Bár a szakács nem magyarázza meg, hogy a cukor miért is szükséges, valószínűleg azért használja, mert a szóban forgó összetevő valószínűleg segít kihozni a többi ízt.

Nemrég bemutattuk a tökéletes panírt is, ami a karaage egy japán főzési technikával alkotható meg.

Címlapfotó: Nathan Dumlao / Unsplash