Egy nap, egy recept: ázsiai csülök
crispy pork knuckle | crispy and crunchy skin is THE best. E… | Flickr

Egy nap, egy recept: ázsiai csülök

Keleti fűszerezésű sült csülök, mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát.



Hozzávalók

  • 1 nagy csülök
  • 1 citrom, 1 narancs
  • 4 cm gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 teáskanál tamarindszósz
  • 1 evőkanál sötét szójaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál egész szecsuáni bors
  • tengeri só

Így készül

  1. Fűszerpasztát készítünk: mozsárban finomra törjük a szecsuáni borsot, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, belereszeljük a gyömbért, a narancs és a citrom héját, illetve a citromlevét, majd sima pasztává zúzzuk.
  2. Hozzáadjuk a tamarind- és a szójaszószt, a mézet és a sót, végül simára keverjük.
  3. A csülköt bemetsszük a csont körül, hogy ki tudjuk fektetni, és alaposan bedörzsöljük a fűszerpasztával, majd faszénen vagy sütőben, lefóliázva, 190 fokon kezdjük sütni. Akkor jó, ha megszúrva tiszta, nem véres lé folyik ki belőle.
  4. A következő 15 percben fólia nélkül aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve meglocsoljuk a narancs levével és fólia alatt pihentetjük további 15 percet.
  5. Friss kenyérrel és savanyított zöldségekkel kínáljuk.