egy nő sushit eszik
Fotó: David Prado Perucha / Shutterstock

8 egyszerű szabályt be kell tartanod a tökéletes sushi élményhez

Ha autentikus japán étteremben tökéletesen elkészített sushit kapsz, még akkor is elronthatod az élményt, ha nem tartod be ezt a 8 egyszerű szabályt.



Íme nyolc szabály, amit a sushi rajongóknak be kell tartaniuk.

Ez is érdekelhet: Tévhitek és igazságok a világ legdrágább marhahúsáról

1. Ne tegyél wasabit a szójaszószba

egy sushi \u00e9s p\u00e1lcika

Fotó: Tamas Pap / Unsplash


Ha étteremben eszel sushit, akkor bízz a séfben, aki megfelelő mennyiségű wasabit tesz minden egyes falatba azért, hogy tökéletes egyensúlyt alakítson ki. Még a legkisebb mennyiségű wasabi is megakadályozhatja, hogy megtapasztald a sushi különböző ízrétegeit - írják a purewow oldalán.

2. Ne mártsd a rizst szójaszószba 

maki sushi darabok

Fotó: Vinicius Benedit / Unsplash


Biztosan veled is megesett már, hogy a mártogatáskor a rizsszemek a szójaszószba hullottak...Felejtsd el ezt a szokást. A sushi mártásakor csak a halat érje a szósz, a rizst ne.

Ellenkező esetben a sushi sokkal több szószt szív fel, mint amennyire valójában szükség van.

3. Ne tedd a pálcikát az asztalra

p\u00e1lcika tart\u00f3

Fotó: Önder Örtel / Unsplash


A legtöbb sushi étteremben mindig kapsz egy kis pálcikatartót, amire ráteheted az evőeszközt. Ha nincs ilyen, akkor sincs baj, használd erre a papírcsomagolást, amiben a pálcika volt.

4. Ne lógjon ki a pálcika a tányérból

egy p\u00e1lcika a t\u00e1ny\u00e9ron van

Fotó: Juan Encalada / Unsplash


Tiszteletlenségnek számít, ha az evőpálcikád kilóg a tányérból, mert ez a japán kultúrában a temetéseken használt füstölőre hasonlít. Továbbá: sose dörzsöld össze az evőpálcikákat, miután szétszedted őket, mert ez azt üzeni a házigazdának, hogy azt hiszed, apró faszálkák lehetnek rajta, ami csak az olcsó és eldobható fajtákkal fordulhat elő.

5. Ne egyél egyszerre sushit és gyömbért

sushi fajt\u00e1k egy t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Riccardo Bergamini / Unsplash


A pácolt gyömbért azért kínálják a sushival együtt, hogy két különböző fogás között megtisztítsd vele a szájpadlásodat.

Kezd a falatozást a könnyebb, fehér hallal, és fejezd be a gazdag, zsíros hallal.

6. Ne a maki sushival kezd a falatozást

maki sushi egym\u00e1s mellett

Fotó: Louis Hansel / Unsplash


A sushi tekercseket (más néven maki zushit, vagy ha jobban szereted a nagyobb fajtát, futomakit) csak a sashimi és sushi után szabad enni, és minden darabnak falatnyi méretűnek kell lennie.

7. A kevesebb néha több

lazacos sushi p\u00e1lcika

Fotó: Helga Christina / Unsplash


Egy igazi sushi rajongó soha nem rendel meg tíz összetevőből álló masszív sushi tekercseket. Az egyes hozzávalók tisztelete kulcsfontosságú a jó sushi elkészítésekor.

8. Ne egyél barna rizses sushit

sushi f\u00e9l\u00e9k barna asztalon

Fotó: Florian Metzner / Unsplash


A barna rizst hagyományosan nem használják sushi készítésére Japánban. Szívósabb állaga és rágósabb érzete van a szájban, mint a rövid szemű sushirizsnek.

Egy minőségi sushi szinte elolvad a szájban.