egy ember tonhalat szeletel

5 hiba, amit ne kövess el a világ egyik legizgalmasabb ételének készítésénél!

Nagy sushi séf hírében állsz? Vagy esetleg most készülsz életedben először elkészíteni ezt a japán kulináris különlegességet? Akkor most figyelj jól, mert lerántjuk a leplet a leggyakoribb sushi készítési hibákról. Íme!


A sushi a japán kultúra egyik legismertebb fogása, ami a rizs, a nyers hal és más ízletes hozzávalók ízletes kombinációit kínálja. Bár a sushit eredetileg elsősorban Japán leggazdagabbjainak szánták, a modernebb elkészítési formák megkönnyítették és olcsóbbá tették az előállítását, így a fogyasztók számára világszerte elérhetőbbé vált - írja a mashed.

Ha azonban otthon készíted el ezt a kulináris ínyencséget, előfordulhat néhány gyakori hiba, amit az alábbi útmutató követésével mostantól elkerülhetsz.

Ez is érdekelhet: 350 évig a szamurájok titka volt, ma már egy jobb magyar konyha

1. Rossz halfajtát választasz

h\u0171t\u0151pult halakkal

Fotó: Colin Czerwinski / Unsplash


Mivel nyersen fogod enni, a sushi készítésekor elengedhetetlen a megfelelő hal használata, tehát kiváló minőségű, sushinak való fajtát kell beszerezned. A parazitamentes takarmányon nevelt tonhal és tenyésztett lazac általában jó választás a sushihoz, kicsi az esélye, hogy bármilyen fertőzést összeszedj. Mindig győződj meg a hal frissességéről! Az erősen halszagú halak már nem fogyaszthatók, mert nem frissek vagy nem megfelelően tárolták őket. Kerüld továbbá az elszíneződött vagy halvány húsú halakat. Itt olvashatsz erről bővebben.

2. Nem megfelelően kezeled a nyershalat

egy ember tonhalat szeletel

Fotó: iamofoto / Shutterstock


Nem elég megvenni, a nyers halat tudni kell helyesen kezelni. A hal az egyik "legproblémásabb" élelmiszer, mivel a nem megfelelő tárolás és szennyeződések miatt nagy a kockázata az élelmiszer-eredetű betegségeknek. A megvásárolt halat ezért mindig tartsd távol, elzártan a többi élelmiszertől a hűtőszekrényben is.

Mindig alaposan moss kezet a nyers hallal való érintkezés után, vagy más munkafolyamatok, például a rizsfőzés előtt és után.

Még jobb, ha kesztyűt viselsz - ahogy az éttermi szakácsok teszik -, amikor a nyers hallal dolgozol. A sushi elkészítése után ne felejtsd el alaposan elmosni az edényeket, a vágódeszkát és minden olyan más eszközt, ami a hallal érintkezett.

3. Túltöltöd a sushit

sushi tekercsek

Fotó: Frank Zhang / Unsplash


A sushi készítésének kulcsa a helyes arányok megtalálása a norin (alga) belül. Ha túltöltöd, lehetetlen lesz szorosan feltekerni és szép szeletekre vágni. Körülbelül 5 gombóc rizst ajánlott a norihoz adni, így egyensúlyban marad a rizs, a nori és a töltelék mennyisége. Előfordulhat, hogy kezdetben nem lesz tökéletes, de próbáld meg kétszer-háromszor, meglátod, egy kis gyakorlással egyre szebb sushik kerülnek majd ki a kezeid közül.

4. Túl sok (vagy túl kevés) az ízesítés

rizsecetet \u00f6ntenek a rizsbe

Fotó: KA_Richer5171321 / Shutterstock


Ízesítés szempontjából a sushi nagyon egyszerűnek tűnik.

Csak nori, rizs és a kiválasztott egyéb összetevők, ugye? Nem teljesen így van. Fontos ugyanis, hogy megkóstold a rizst miután megízesítetted a rizsecet, só és cukor kombinációjával. Ezt a keveréket egyébként hagyományosan azért adták a sushihoz, mert lelassította a baktériumok szaporodását a rizsben, miközben a sushi várta, hogy megegyék. Az emberek azonban továbbra is használják, mert határozott sós-édes ízt ad a rizsnek. Sőt, a legtöbb recept elő is írja a rizsecet használatát.

5. ​Gyömbért és wasabit adsz a sushihoz

sushi darabok, wasabi \u00e9s gy\u00f6mb\u00e9r

Fotó: Mahmoud Fawzy / Unsplash


A gyömbér számos ázsiai étel alapvető összetevője, így nem meglepő, hogy az éttermekben a sushihoz is adják.

De vajon miért nem teszik akkor a gyömbért közvetlenül a sushiba? Azért, mert a pácolt gyömbért csak egy sushi-karika elfogyasztása után szabad megenni, nem pedig a sushival együtt, mivel a gyömbér elfogyasztásának célja, hogy megtisztítsa a szájpadlást a különböző ízvilágú falatok között. Ugyanez igaz a wasabira is. Nem szabad a sushiba tenni, hanem evés közben kell csak egy picit ráhelyezni belőle, különben elnyomja a többi ízt.

Ha ezeket az apróságokat betartod, tökéletes lesz az élmény, akár otthon, akár étteremben választod ezt a tradicionális japán ételt.