fánkok felülnézetből kék és rózsaszín háttér előtt

Minden süteményt új szintre emel, ha a tésztájában ezt használod vaj helyett

Mostantól soha többé nem szárad ki a tészta és sokkal ízesebb is lesz.


Susan Reid 2002 óta a bostoni King Arthur's munkatársa. Az 1790-ben alapított cég az egyik legjelentősebb a tengerentúlon azok közül, amelyek malomipari termékek (liszt, sütőkeverékek) és pékáruk kereskedelmével foglalkoznak. Susan a pékárú osztályon dolgozik, de kiveszi a részét a cég oktatási programjaiból is. Utóbbi részeként, akárcsak kollégái, ő is időről időre oszt meg hasznos tudnivalókat, mesterfogásokat a cég blogján.

Legutóbbi bejegyzésében elárulta azt a sok év alatt kikísérletezett receptet, aminek köszönhetően a süteményeinek tésztája sosem szárad ki és mindig ízesebb az átlagosnál. Alapesetben vaj kerül a tésztába, tisztán a vaj azonban nem engedi annyira felszívni az ízeket (ha például valami gyümölcs, vagy öntet is kerül még mellé), másrészről elég hamar kiszárad a végeredmény.

barna csokol\u00e1d\u00e9 torta

Fotó: David Holifield / Unsplash


Susan nem átallott átnézni a King Arthur receptarchívumának 20 évét és a következőre jött rá: a vajjal készülő süteményeiknél is az idő előrehaladtával egyre többet szerepel az összetevők között a növényi olaj. Egyes receptekben olykor a vaj negyedét-felét már olajjal helyettesítik.

A felismerés után ő is elkezdett olajjal dolgozni. Elsőként a csokoládétortában cserélte le a vaj egy részét – működött a dolog. Utána következett a citromtorta, majd a lágy tejkaramella torta (fudge cake), az olaj mindegyiknél bevált.

A vajnak elég magas a víztartalma, ami sütésnél elpárolog. Ha olajjal kombináljuk, akkor több zsiradék marad a tésztában, ettől puhább, lágyabb marad az egész még akkor is, ha véletlenül kicsit túlsütjük

– vonja le következtetést a blogbejegyzés végén. Mint írja, az olaj egy az egyben helyettesíti a vajat. Ha tehát a recept 100 gramm vajat ír, akkor ha 25 gramm vajat 25 gramm olajjal lehet kiváltani. Az olajat mindig a vajjal együtt keverd a tésztához.