Fém, kerámia, üveg: melyik a legjobb sütőedény?

2024. június 30.

Minden sütőedény más tulajdonságokkal rendelkezik és másra alkalmas. Tippek és javaslatok, milyen ételhez mit érdemes használni.

Ha készítettünk már olyan ételt, ami kívül megégett, középen viszont nyers maradt, esetleg alulról átázott, akkor nagy az esélye, hogy nem megfelelő sütőedényt használunk. Hő hatására az üveg, a kerámia és a fém másképp reagál, ami azt jelenti, hogy különböző sebességgel és egyenletességgel sül meg bennük az étel. A Delicious Magazine összeállítása alapján most megmutatjuk, melyiket mire érdemes használni.

Fém

A fém a legjobb választás, ha a hővezetés a legfőbb szempont – nem véletlen, hogy a legtöbb recept is ezt javasolja. Tartós, hosszú élettartamú sütőedényről van szó, amit általában még a tűzhelyen is használhatunk.

Egy fémből készült edény ideális péksüteményekhez, a folyadékban gazdag ételeket viszont megperzseli, mielőtt a közepük átsülne. Nagyon fontos, hogy ha fémet használunk, ne tegyünk bele savas összetevőket. Egy adag bogyósgyümölcsös sütemény például nyomokat hagyhat az edény falán, mert a sav reakcióba lép a fémmel.

Kerámia

A kőből, a porcelánból és az agyagból készült sütőedények is mind ebbe a kategóriába tartoznak. A fémhez képest lassabban melegednek fel, de ez nem mindig rossz tulajdonság. Különösen, ha sokáig szeretnénk, vagy kell sütni az adott ételt.

Általában olyan fogásokhoz a legjobbak, amelyek folyadékot is tartalmaznak. Egy lassan készülő pörkölt például kerámia sütőedényből az igazi. Plusz pont, hogy általában elég szépek ahhoz, hogy tálalni lehessen bennük, ezzel pedig egy kör mosogatást is megspórolhatunk.

Üveg

A boroszilikát üvegből készült sütőedény meglepően jól tartja a hőt, igaz, a felmelegedéséhez kicsit több idő kell. A kerámiaedényekhez hasonlóan leginkább folyadékban, szószban gazdag ételekhez (például egy lasagnéhoz) érdemes használni. Mivel hosszabb ideig marad forró, miután kivettük a sütőből, tálaláshoz is kiváló, hiszen az asztalon is melegen tartja az ételt.

Tapadásmentes sütőedények

A tapadásmentes sütőedények általában fémből készülnek, de belülre valamilyen bevonat is kerül rájuk. (Legtöbbször még teflon.) Ezeknél nincs szükség olajra vagy sütőpapírra, ez viszont általában a hővezető képesség rovására megy. Ez a fajta sütőedény elég sokoldalú, de (főleg fémmel érintkezve) hajlamos a karcolódásra és az idő múlásával egyre kevésbé lesz megbízható.

Zománcozott sütőedények

Ez a sütőedény általában szintén fémalapú, ezt vonják be több, porított üvegből készült zománcréteggel. Hasonlóan jó a hővezetőképessége, mint egy sima fém edényé, a zománcnak köszönhetően viszont esztétikusabb. Egy megbízható, hosszú élettartamú edényfajtáról van szó, ami elég jól néz ki ahhoz, hogy tálalni is lehessen benne.

Címlapfotó: Ra Dragon / Unsplash