egy ember takarítószert tart a kezében

Hibák, amiket soha ne kövess el, amikor tisztítod a sütőt, mert tönkreteszed a gépet!

Milyen vegyszereket nem szabad összekeverni? Hasznos a sütők öntisztító funkciója? Íme 6 dolog, amit érdemes elkerülnöd, amikor a sütőt takarítod.


A sütő tisztítása időigényes munka, ezért gyakran halogatjuk a feladatot. Ha viszont egyszer rászánjuk magunkat, akkor hajlamosak vagyunk "nekiesni" a sütőnek, amivel több kárt okozhatunk, mint hasznot.

1. ​Ne várj túl sokáig

egy s\u00fct\u0151ben pulyk\u00e1t s\u00fctnek

Fotó: Ashim D’Silva / Unsplash


A kiömlött és lecsepegő ételmaradékokról szívesen nem veszünk tudomást. Elég munka volt maga a sütés, alig várjuk, hogy rögtön utána becsukhassuk a sütő ajtaját, amivel persze hagyjuk benne felhalmozódni a szennyeződéseket. Ahelyett, hogy hagynád a szennyeződéseket megszáradni és rásülni a falakra, tedd szokássá a kiömlött és kifröccsenő étermaradékok azonnali takarítását.

Sokkal könnyebb a friss szennyeződéseket eltávolítani.

2. Ne félj erős tisztítószereket használni

egy szivaccsal takar\u00edtanak

Fotó: Pille R. Priske / Unsplash


Ha már megtörtént a baj és a sütőd elérte azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút, akkor kezdj el erős sütőtisztító vegyszereket használni. Ezzel a módszerrel visszaállíthatod a sütőt egy elfogadható állapotba, így a továbbiakban már a kíméletesebb módszerekkel tisztíthatod.

3. Ne félj kreatívnak lenni

egy s\u00fct\u0151 feh\u00e9r b\u00fatorok mellett

Fotó: Erik Mclean on/Unsplash


A siker érdekében mindent meg kell tennünk.

Jöhetnek a súrolókefék, a habkövek, sőt még egy mosogatógép tabletta is.

4. ​Ne keverd össze a vegyszereket

egy ember keszty\u0171t h\u00faz a kez\u00e9re

Fotó: Clay Banks / Unsplash


A vegyszerek összekeverése mérgező gőzökhöz és veszélyesen korrozív oldatokhoz vezethet, ezért soha ne kombináld őket. Még az ártalmatlannak tűnő tisztítószerek is, mint az ecet, mérgezővé válhatnak, ha más vegyszerekkel kevered. A legfontosabb, hogy a sütőtisztítót semmilyen fehérítővel vagy fehérítőt tartalmazó termékkel nem keverheted össze.

5. Ne hagyatkozz az öntisztító funkcióra

egy s\u00fct\u0151 \u00e1ll a konyh\u00e1ban

Fotó: JOSBRA design / Unsplash


A sütő öntisztító funkciója a legtöbb esetben sajnos használhatatlan, rosszabb esetben pedig kifejezetten káros funkció.

A program akár órákig futhat, károsíthatja a sütőt és megtöltheti az otthonodat büdös füsttel. Ahelyett, hogy erre a "túl szép, hogy igaz legyen" funkcióra hagyatkoznál, összpontosíts a sütő rutinszerű és gyakori karbantartására.

6. ​Ne feledkezz meg a biztonságról

citromok \u00e9s takar\u00edt\u00f3szer az azstalon

Fotó: Precious Plastic Melbourne / Unsplash


A sütő tisztításakor, különösen, ha az erős vegyszereket választod, kövesd az összes biztonsági óvintézkedést. Gondoskodj a megfelelő szellőzésről, viselj kesztyűt, sőt akár védőszemüveget.

Győződj meg róla, hogy a gyerekek és háziállatok nincsenek a közeledben.

(thekitchn)