középen kenyér, rajta sárga szósz, mellette egy átlátszó üveg sárga szósszal, háttérben sárga gyümölcs

Mi mindenre jó a tök?

Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: sütőtökchutney birsalmával

Édes-savanyú-csipős chutney sütőtökből és birsalmából. A recept maga a hetedik mennyország!



Hozzávalók (4 darab 350 ml-es üveget megtölteni)

  • 1 kg sütőtök
  • 50 dkg birsalma
  • 1 fej hagyma
  • 1 rúd fahéj
  • 2 teáskanál koriandermag
  • 3 teáskanál fekete mustármag
  • 5 db fekete kardamom, héja megtörve
  • friss gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db csilipaprika
  • 25 dkg cukor
  • 1 evőkanál tengeri só
  • 60 ml fehérborecet

Így készül

  1. A sütőtököt és a birsalmát megtisztítjuk, 1 × 1 cm-es kockákra vágjuk.
  2. A gyömbért, a fokhagymát és a kimagozott csilit mozsárba tesszük, és krémes pasztát törünk belőlük.
  3. A fahéjat, koriandert, mustármagot és kardamomot száraz serpenyőben kipattogtatjuk, hozzáadjuk a felcsíkozott hagymát, 2 percen át pirítjuk, végül a pasztával további 2 percig.
  4. Hozzáadjuk a tököt, a birsalmát, 2 dl vizet, a cukrot és a sót, átkeverjük és fedő alatt puhára főzzük. Ha a víz elpárolog, pótoljuk. Öt perccel a főzés vége előtt adjuk hozzá az ecetet.
  5. Az elkészült chutney-t merjük tiszta üvegekbe, és fejreállítva hűtsük ki.