emberek esznek, asztal ételekkel töltve
Fotó: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock

A legfinomabb sütőtökös receptek egy helyen

Beköszöntött a sütőtök szezon! Itt az ideje, hogy felfrissítsd az őszi recepttáradat pár izgalmas sütőtökös fogással.




Az őszi tökfajták nagyon ízletesek, könnyen tárolhatók és még annál is könyebben elkészíthetők. Már mi is írtunk arról, mennyire sokoldalú zöldség a sütőtök, hiszen tökéletes partnere az évszak közkedvelt fűszereinek: fahéj, szegfűszeg, curry keverékek, szegfűbors, gyömbér és szerecsendió. Ha eddig tanácstalan voltál, milyen ételt vagy italt érdemes belőle készíteni, akkor most segítünk. Az alábbi listán a krémes fűszeres levestől kezdve a Pumpkin Spice Latte kávés csodáig mindenféle finomságot megtalálsz majd.

1. Vegán töltött sütőtök

t\u00f6lt\u00f6tt t\u00f6k egy fekete t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Goskova Tatiana / Shutterstock


Vegán vacsorapartit rendeznél az őszi hónapokban? Töltsd meg a tököt vadrizzsel, édesköménnyel, almával, majd koronázd meg az egészet gránátalmamagokkal és pekándióval. Fantasztikus lesz!

Hozzávalók

  • 1 közepes méretű sütőtök (kb. 1 kilogramm)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 100 gramm vadrizs (itt írtunk róla bővebben)
  • 1 nagy édeskömény
  • 1 alma
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál édesköménymag
  • ½ teáskanál chili pehely
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 30 gramm pekándió, pirítva és durvára vágva
  • 1 nagy csomag petrezselyem durvára vágva
  • 3 evőkanál tahini
  • só és bors ízlés szerint
  • gránátalma mag, tálalni
Így készül
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Egy fémkanál segítségével szedjük ki a tök belsejét.
  3. Tegyük a sütőtököt egy tepsire és kívül-belül bedörzsöljük be 2 evőkanál olajjal, valamint fűszerezzük be.
  4. Süssük 45 percen keresztül.
  5. Öblítsük le alaposan a vadrizst, és főzzük meg a csomagoláson szereplő utasítások szerint.
  6. Szeleteljük fel vékonyan az édesköményt és az almát, majd facsarjuk rájuk a fél citrom levét (ezzel megakadályozva az elszíneződést)
  7. Hevítsük fel a maradék 2 evőkanál olajat egy serpenyőben.
  8. Pirítsuk meg az édesköménymagot és a chilipehelyet.
  9. Adjuk hozzájuk a fokhagyma és az édeskömény felét.
  10. Főzzük 5 percig, majd keverjük össze az almával, a pekándióval és a citromhéjjal.
  11. Vegyük le a tűzről.
  12. Adjuk hozzá a keveréket a főtt rizshez, majd keverjük hozzá az apróra vágott petrezselymet.
  13. Tegyük a tölteléket a sütőtökbe, majd süssük 10-15 percig a sütőben.
  14. Keverjük össze a tahinit a maradék citromlével, fokhagymával és készítsünk öntetet.
  15. Tálaljuk a tököt gránátalmamagokkal és az öntettel.

2. Egyszerű gluténmentes sütőtök leves

narancss\u00e1rga leves k\u00e9k t\u00e1lban, feh\u00e9r sz\u00f3sszal, t\u00f6kmagok

Fotó: Anna_Pustynnikova / Shutterstock


Ez a szuper krémes gluténmentes sütőtökleves nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Egy hosszú nap végén igazi mennyei fogás.

Hozzávalók

  • 2 kilogramm sütőtök, meghámozva és felkockázva
  • 1 hagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 szál kakukkfű, vagy 1 teáskanál szárított
  • 2-3 csésze alaplé (csirke vagy zöldség)
  • 1/2 pohár tejszín
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1/4 teáskanál kardamom por

Így készül

  1. Forrósítsunk fel 2 evőkanál olajat egy edényben, majd adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát.
  2. Pirítsuk meg őket.
  3. Adjuk hozzá a sütőtököt, és szórjuk meg egy kis sóval.
  4. Keverjünk hozzá 2-3 csésze alaplevet.
  5. Ha felforrt, adjuk hozzá a kakukkfüvet, majd fedjük le. Pároljuk alacsony lángon nagyjából 15 percig.
  6. Ha a sütőtök megpuhult, akkor vegyük le a tűzről.
  7. Pürésítsük simára egy turmixgép segítségével.
  8. Tegyük vissza a tűzre a levest és adjuk hozzá a tejszínt, a kardamomot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  9. Főzzük még pár percig.
  10. Tálaljuk pár csepp tejszínnel és néhány gluténmentes krutonnal.

3. Laktózmentes Pumpkin Spice Latte

narancss\u00e1rga ital egy poh\u00e1rban tejsz\u00ednhabbal a tetej\u00e9n

Fotó: Elena Veselova / Shutterstock


Ha beköszönt az ősz, akkor a legtöbb kávézó felveszi az itallapjára a Pumpkin Spice Latte nevű édes-habos kávé költeményt. A fűszeres, markánsan sütőtök ízű ital hihetetlen finom, ráadásul otthon is elkészíthető, akár növényi tejes változatban is.

Hozzávalók a vaníliás sziruphoz

  • 200 milliliter pohár víz
  • 200 milliliter cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Hozzávalók a Pumpkin Spice Latte-hoz

  • 50 milliliter kókusztej
  • 50 milliliter mandulatej
  • 100 milliliter pohár frissen főzött erős feketekávé vagy 1 adag eszpresszó
  • 2 evőkanál vanília szirup
  • 1 evőkanál sütőtökpüré
  • 2 evőkanál tejmentes sütőtök fűszerkeverék ízlés szerint (fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg)
  • díszítésnek mandulatejes hab

Így készül a vanília szirup

  1. Egy közepes edényben keverjük össze a vizet és a cukrot, majd forraljuk fel közepesen lángon.
  2. Főzzük addig, amíg a keverék kissé besűrűsödik, ehhez körülbelül 3 percre lesz szükségünk.
  3. Vegyük le a szirupot a tűzről, keverjük hozzá a vaníliát. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni.
  4. Tároljuk légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben legfeljebb 2 hétig.
Így készül a Pumpkin Spice Latte
  1. Egy üvegpohárban keverjük össze a kókusztejet és a mandulatejet.
  2. Melegítsük meg őket a mikrohullámú sütőben.
  3. Használjunk tejhabosítót a felhabosításukhoz.
  4. Öntsük a kávét egy bögrébe és adjuk hozzá a felmelegített laktózmentes tejet, a sütőtökpürét valamint a vaníliaszirupot.
  5. Keverjük el a hozzávalókat.
  6. Díszítsük a tetejét tejmentes felvert habbal és sütőtökös pite fűszerkeverékkel.

4. Sütőtökös curry marhahússal

h\u00fasos, s\u00fct\u0151t\u00f6k\u00f6s \u00e9tel fekete t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Lesya Dolyuk / Shutterstock


Listánk következő szereplője az egyik legfinomabb sütőtökös főfogás, ráadásul alacsony kalóriatartalmú, zsírszegény és még egészséges is. Íme, a marhahúsos sütőtökös curry.

Hozzávalók

  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 2 teáskanál friss gyömbér, reszelve
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 piros chili, kimagozva, apróra vágva
  • 2 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 500 gramm sovány marhahús, 3 cm-es darabokra vágva
  • 400 gramm finomra vágott paradicsom
  • 250 milliliter marhahús alaplé
  • 300 gramm hámozott sütőtök durvára vágva
  • 1 nagy cukkini, durvára vágva
  • 60 milliliter csökkentett zsírtartalmú kókusztej
  • 120 gramm bébispenót
  • friss koriander, tálaláshoz
  • 300 gramm párolt rizs, tálaláshoz

Így készül

  1. Tegyük egy turmixgépbe a fokhagymát, a gyömbért, a kurkumát, az őrölt koriandert, a köményt, a chilit és a hagyma felét. Készítsünk belőlük egy sűrű pasztát.
  2. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben 1 teáskanál olajat.
  3. Tegyük hozzá a marhahúst és folyamatos keverés közben pirítsuk meg.
  4. Tegyük át a húst egy tányérra miután elkészült.
  5. Vegyünk elő egy másik serpenyőt és melegítsük meg a maradék olajat benne.
  6. Adjuk hozzá a hagymát és főzzük 3-4 percig.
  7. Keverjük hozzá a házi készítésű fűszerpasztát.
  8. Tegyük vissza a marhahúst a serpenyőbe a paradicsommal és az alaplével együtt.
  9. Forraljuk fel őket.
  10. Pároljuk lefedve, lassú tűzön nagyjából másfél órán át.
  11. Adjuk hozzá a sütőtököt és fedő nélkül pároljuk még 15 percig.
  12. Tegyük hozzá a cukkinit, spenótot és 2 evőkanál kókusztejet és főzzük 5 percig, amíg a sütőtök megpuhul.
  13. Keverjünk hozzá 1 evőkanál kókusztejjel.
  14. Tálaljuk rizzsel és díszítsük korianderrel a tetejét.

5. Török kabak tatlisi

s\u00fct\u0151t\u00f6k tejsz\u00ednnel megkenve feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Esin Deniz / Shutterstock


Ha sütőtökös édességről van szó, akkor általában mindenki a pitére gondol, ám ennél sokkal több lehetőség rejlik a zöldségben. Ha szeretsz kipróbálni új ízeket, akkor imádni fogod ezt az egzotikus desszertet, amit kabak tatlisi-nek neveznek és egyenesen Törökországból származik.

Hozzávalók

  • 600 gramm sütőtök
  • 200 gramm cukor
  • 40 gramm dió (félben vagy darabokban)
  • 1 teáskanál vaj
  • 240 milliliter tejszín, crème fraîche vagy görög joghurt

Így készül

  1. Hámozzuk meg és vágjuk fel a sütőtököt 3 centiméteres kockákra.
  2. Cukrozzuk be és tegyük egy tepsire.
  3. Várjuk meg míg felolvad a cukor, ehhez nagyjából 30 percre lesz szükségünk.
  4. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
  5. Fedjük le egy kissé benedvesített sütőpapírral a sütőtököt és süssük másfél órán keresztül.
  6. Miután elkészült, tároljuk a sütőtököt egy hűvös helyen vagy a hűtőben.
  7. Tálalás előtt olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben közepes lángon.
  8. Adjuk hozzá a diót és várjuk meg míg kicsit megpirul.
  9. Kanalazzuk kis tányérokba a tököt és szórjuk a tetejére a pirított diót.
  10. Díszítsük tejszínnel.