sárga leves fehér tányérban, mellette kanál

Ízkavalkád

Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: osztrák sütőtökkrémleves almával

Őszi zöldségek, gyümölcsök és fűszerek kavalkádja ez az osztrák sütőtökkrémleves. Garantáltan felmelegít a hideg napokon.



Hozzávalók

  • 1 kg sütőtök
  • 1 db alma
  • 1 evőkanál vaj
  • 800 ml zöldség alaplé
  • 60 ml száraz fehérbor
  • 1 ujjnyi friss gyömbér
  • fél rúd fahéj
  • 1 babérlevél
  • 50 ml tejszín
  • 1-1 kiskanál kurkuma, curry és ízlés szerint csilipor
  • reszelt szerecsendió
  • só, bors
  • 100 ml tökmagolaj vagy mentalevél

Így készül

  1. Hámozzuk meg a tököt és az almát, majd vágjuk kockára. Olvasszuk fel egy lábasban a vajat, a kockákra vágott sütőtököt forgassuk meg rajta, majd öntsük fel a zöldség alaplével és a borral.
  2. Ha felforrt, reszeljük bele a gyömbért, s adjuk hozzá a fahéjat és a babért is. 15-20 perc főzés után botmixerrel pürésítsük egészen egyneműre, majd keverjük bele a tejszínt és a többi fűszert.
  3. Öt perc alatt melegítsük össze. Tálaláskor díszítsük tökmagolajjal vagy mentalevéllel.
VINCE-tipp: Ha elkerülnénk a tökhámozást, nagyobb darabokra vágva elő is süthetjük a tököt, így az íze is intenzívebb lesz, és a sült tökhúst kikanalazni is könnyebb.