sárga kenyér, fehér porcukorral a tetején

Tökös édesség

Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: sütőtökös kenyér

Gyümölcskenyér típusú édesség sütőtökből. Receptje egyszerű, a végeredmény viszont kiváló társa lekvároknak, csokikrémeknek és persze magában is finom.



Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 150 g sült sütőtök
  • 2 kiskanál cukor
  • 2 kiskanál só
  • 50 g élesztő
  • 200 ml tej
  • 100 g tökmag
  • diónyi vaj

Így készül

  1. A tejet a cukorral együtt meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A puhára sült tököt válasszuk le a héjáról, s kanalazzuk a lisztbe. Adjuk hozzá a felolvasztott vajat, és ha felfutott, az élesztős tejet is. Szórjuk rá a tökmagokat. Gyúrjunk belőle puha tésztát – ha kell, lágyítsuk langyos vízzel, vagy keményítsük liszttel. Tegyük langyos helyre, hagyjuk kelni minimum fél órát.
  3. Közben egy kenyérsütő formát béleljünk ki sütőpapírral, majd a megkelt tésztát újra átgyúrva fektessük bele, a tetejére pedig szórjunk lisztet.
  4. Újabb félórányi pihentetés után süssük ropogósra 180 °C-os sütőben 30 perc alatt.