sárga gombócok egy fa asztalon, egy kés éle
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: kétlépcsős sütőtökös zsemle

Vajjal, felvágottal vagy levesek mellé egyaránt kiváló ez a rendkívül finom, puha tésztájú sütőtökös zsemle.



Hozzávalók

  • 50 + 200 g liszt
  • 50 ml víz
  • 2 + 4 g friss élesztő
  • 2 evőkanál kukoricadara
  • 50 ml tej
  • 100 g sütőtökpüré
  • 4 g só
  • 30 g vaj
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

Így készül

  1. Az előtésztához 50 g lisztet, 50 ml vízzel és 2 g élesztővel összekeverünk, és egy éjszakát érleljük.
  2. Másnap egy tálban összekeverjük a 200 g lisztet a kukoricadarával, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet és tökpürét, lisztet szórunk rá és egy órát pihentetjük.
  3. Hozzáadjuk az előtésztát, a sót és a szerecsendiót, majd dagasztás közben apránként a puha vajat. A sima tésztagömböt letakarva 2 órán át kelesztjük.
  4. 8 rudat formázunk belőle és 15 percig pihentetjük fólia alatt, majd gombócokat formázunk, és 45 percig kelesztjük.
  5. A tetejét vízzel bekenhetjük, majd 220 fokra előmelegített, gőzös sütőben, 20 perc alatt készre sütjük. Vajjal vagy levesek mellé kínáljuk.