piros-kék rendőrségi villogó

Budapest egyik legforgalmasabb boltjában hamis húsárut foglaltak le

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei olyan terméket találtak, amit már évek óta nem készít a gyártó. Nézd meg, vettél-e belőle!


Budapesten, a Vámház körúti Nagy Vásárcsarnokban működő húsboltban tartottak nyomonkövetési célellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, melynek során hamisítottnak minősülő „Csemege szalámi” tételt találtak. Az ellenőrök azonnali hatállyal elrendelték a kifogásolt termék forgalomból való kivonását, a vele megegyező élelmiszerek visszahívását, és természetesen megtiltották a további forgalmazásukat is.

feh\u00e9r rudak fell\u00f3gatva

Fotó: Nébih


Az áprilisi húsboltellenőrzés során „Pick” termékként jelölt csomagolásban „Csemege szalámit” is találtak a C.IV/2. pavilon eladópultja felett felfüggesztve a hatóság ellenőrei. Már a terméken feltüntetett adatok is gyanúra adtak okot, mivel a címkén és a celofánborításon eltérő engedélyszámok szerepeltek. Ráadásul az ügyfél az előírt szállítmányt kísérő dokumentációt sem tudta bemutatni. Utóbbi hiányosság már önmagában is súlyosan jogsértő, hiszen így nem állapítható meg kétséget kizáróan az élelmiszer eredete.

Emellett a termék a törvény szerint még hamisítottnak is minősül, a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján ugyanis a gyártóként feltüntetett Pick Szeged Zrt. évek óta nem állít elő „Pick Csemege szalámi” megnevezésű terméket.

A hamisított termék jellemzői (melyek több ponton eltérnek az eredeti „Pick Csemege szalámi” utolsó megjelenésétől):

 • tömege: kb.1075g
 • hossza: kb. 450mm
 • átmérője: 60mm
 • címkén feltüntetett minőségmegőrzési idő: 08.05.2022
 • a termék celofánján HU 390 engedélyezési szám, a termék címkéjén HU 7 engedélyezési szám szerepel
 • a fólia zárószalagja tricolor,
 • az akasztóhurok tricolor
 • a terméken lévő ezüstszínű klipsz adatokat nem tartalmaz.
 • egy k\u00e9z tart egy feh\u00e9r hengert

  Fotó: Nébih


  A szakemberek elrendelték az érintett terméktétel azonnali hatállyal történő kivonását a forgalomból, forgalomba hozatalának tilalmát, továbbá hatósági zár alá vették a húsboltban található termékeket. Emellett kötelezték a boltot a fellelt tétellel megegyező élelmiszerek forgalomból való visszahívására is.

  A hatóság az ügyben bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tesz. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.