
Fontos, hogy kövesd az alábbi szabályokat
A szalmonella elpusztításához a főzés nem elég, másra is szükség van!
Megöli a főzés a szalmonellát? A válasz az, hogy csak részben, további fontos óvintézkedésekre is szükség van! Mutatjuk őket!
Sajnos gyakran előfordulnak szalmonellás megbetegedések. Még olyan ételek is a fertőzések okozói lehetnek, mint például a humusz, a hagyma vagy a sárgarépa. A probléma egyetlen megoldása, ha tudod, miként lehet megölni a szalmonella baktériumot.
Főzési hőmérséklet
Bánj óvatosan a nyers zöldségekkel!
Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash
Általános szabály, hogy minden ételt legalább 70 fokon kell főzni. A megfelelő hőmérsékletet húsoknál egy húshőmérővel tudod a legpontosabban ellenőrizni.
Mindemellett az is fontos, hogy megfelelő ideig főzd az ételt, különben nem tudod elpusztítani a baktériumokat.
Bár a legtöbb kórokozó és baktérium az étel külsején telepszik meg, ez nem jelenti azt, hogy nem kell jól átfőzni. A darált húst – legyen szó marha-, sertés-, csirke- vagy pulykahúsról – mindig jól meg kell főzni, bármilyen baktérium is volt ugyanis a hús felületen, az a darálás után szétterjed a hús többi részén is.
Ugyanez mondható el a zöldségekről is. Annak ellenére, hogy a szalmonella a zöldségek, például a hagyma és a sárgarépa külsején él, ha belevágunk, a baktériumok bejutnak a belsejébe is.
Ezért ne feledd, hogy a nyers zöldségekkel ugyanolyan óvatosan kell bánni, mint a nyers hússal.
Állítsd meg a terjedést!
Fertőtleníts azonnal!
Fotó: Crystal de Passillé-Chabot / Unsplash
Az, hogy alaposan megfőzted az ételt, még nem jelenti azt, hogy nem terjedhet tovább a szalmonella.
A főzés még nem az utolsó lépés. Előfordulhat, hogy felvágtad a szalmonellás húst vagy zöldséget, majd rátetted egy tányérra. Az általad használt eszközök (kés, tányér) mind ugyanúgy szennyeződhetnek szalmonellával. Sőt, ezekkel az eszközökkel még a megfőtt ételt is vissza tudod fertőzni. Ezért nagyon fontos, hogy a hús és zöldség előkészítéséhez külön vágódeszkát és kést használj (lehetőleg olyat, amit utána mosogatógépben eltudsz mosni).
Ezenkívül fertőtleníts minden olyan munkalapot, amivel a hús érintkezhetett a tárolás vagy előkészítés folyamán.
Élelmiszertárolási szabályok
Tarts rendet a hűtőben
Nézz be a hűtődbe! Mindennek megvan a maga helye, vagy csak úgy véletlenül vannak egymásra pakolva a dolgok? Talán a ma esti csirkemellfilé egy doboz tojás és egy tál alma mellett fekszik a felső polcon...
Ez veszélyes, mert fennáll annak a veszélye, hogy a szalmonellával fertőzött hús leve ráfolyik valamire, amit nyersen szoktál megenni.
Az, hogy miként tárolod a termékeket a hűtőszekrényben és a kamrában, nagy hatással van az otthoni élelmiszerbiztonságra.
A húst mindig az alsó polcon, a nyers zöldségeket pedig mindentől elkülönítve tárold.
Csak így tudod megakadályozni az úgynevezett keresztszennyeződést.
Kidobjam?
Fontos, hogy miként tárolod a zöldségeket
A szalmonella nem levegőben terjed.
Ez azt jelenti, hogy mindaddig, amíg például a fertőzött hagymát elkülönítve (érintkezés mentesen) tartod, még akkor is, ha egy helyiségben, légtérben van más élelmiszerekkel, utóbbiak biztonságban lesznek.
Ha azonban a fertőzött élelmiszert egy olyan tálban vagy edényben tartod, ahol közvetlenül érintkezhet más élelmiszerekkel, akkor azok is fertőzöttek lesznek. Ha szalmonella volt a hagymán, akkor a fokhagymán vagy a burgonyán is ott lesz.
Csak kövesd a fent leírt tippeket és akkor szalmonellamentes háztartásod lesz!
(food52)
- 10 ételhez kapcsolódó babonánk: tojás, banán, szőlő és a többiek ... ›
- 5+1 étel, amitől olyan éles szemed lesz, mint a sasnak ›
- 5 étel, ami segít a kockahas elérésében - Vince ›
- 6 étel, amitől a gyerekek jobban tudnak koncentrálni - Vince ›
- 5 étel, amitől jobban fogsz aludni - Vince ›
- Játék! Mennyit tudsz a húsokról? - Vince ›
- Szalmonellafertőzés miatt hívott vissza egy terméket a NÉBIH - Vince ›
- 10 rossz szokás a főzésnél, amivel azonnal fel kell hagynod - Vince ›
- Így néz ki a férfi, aki 167 napja csak nyers húst eszik - Vince ›