tojások egy tartóban

Fontos, hogy kövesd az alábbi szabályokat

A szalmonella elpusztításához a főzés nem elég, másra is szükség van!

Megöli a főzés a szalmonellát? A válasz az, hogy csak részben, további fontos óvintézkedésekre is szükség van! Mutatjuk őket!Sajnos gyakran előfordulnak szalmonellás megbetegedések. Még olyan ételek is a fertőzések okozói lehetnek, mint például a humusz, a hagyma vagy a sárgarépa. A probléma egyetlen megoldása, ha tudod, miként lehet megölni a szalmonella baktériumot.

​Főzési hőmérséklet

z\u00f6lds\u00e9gek, hagyma krumpli paprika

Bánj óvatosan a nyers zöldségekkel!

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash


Általános szabály, hogy minden ételt legalább 70 fokon kell főzni. A megfelelő hőmérsékletet húsoknál egy húshőmérővel tudod a legpontosabban ellenőrizni.

Mindemellett az is fontos, hogy megfelelő ideig főzd az ételt, különben nem tudod elpusztítani a baktériumokat.

Bár a legtöbb kórokozó és baktérium az étel külsején telepszik meg, ez nem jelenti azt, hogy nem kell jól átfőzni. A darált húst – legyen szó marha-, sertés-, csirke- vagy pulykahúsról – mindig jól meg kell főzni, bármilyen baktérium is volt ugyanis a hús felületen, az a darálás után szétterjed a hús többi részén is.

Ugyanez mondható el a zöldségekről is. Annak ellenére, hogy a szalmonella a zöldségek, például a hagyma és a sárgarépa külsején él, ha belevágunk, a baktériumok bejutnak a belsejébe is.

Ezért ne feledd, hogy a nyers zöldségekkel ugyanolyan óvatosan kell bánni, mint a nyers hússal.

​Állítsd meg a terjedést!

fert\u0151tlen\u00edt\u0151 szer \u00e9s pap\u00edr

Fertőtleníts azonnal!

Fotó: Crystal de Passillé-Chabot / Unsplash


Az, hogy alaposan megfőzted az ételt, még nem jelenti azt, hogy nem terjedhet tovább a szalmonella.

A főzés még nem az utolsó lépés. Előfordulhat, hogy felvágtad a szalmonellás húst vagy zöldséget, majd rátetted egy tányérra. Az általad használt eszközök (kés, tányér) mind ugyanúgy szennyeződhetnek szalmonellával. Sőt, ezekkel az eszközökkel még a megfőtt ételt is vissza tudod fertőzni. Ezért nagyon fontos, hogy a hús és zöldség előkészítéséhez külön vágódeszkát és kést használj (lehetőleg olyat, amit utána mosogatógépben eltudsz mosni).

Ezenkívül fertőtleníts minden olyan munkalapot, amivel a hús érintkezhetett a tárolás vagy előkészítés folyamán.

​Élelmiszertárolási szabályok

h\u0171t\u0151, dobozok, z\u00f6lds\u00e9gek

Tarts rendet a hűtőben

Fotó: Ello / Unsplash


Nézz be a hűtődbe! Mindennek megvan a maga helye, vagy csak úgy véletlenül vannak egymásra pakolva a dolgok? Talán a ma esti csirkemellfilé egy doboz tojás és egy tál alma mellett fekszik a felső polcon...

Ez veszélyes, mert fennáll annak a veszélye, hogy a szalmonellával fertőzött hús leve ráfolyik valamire, amit nyersen szoktál megenni.

Az, hogy miként tárolod a termékeket a hűtőszekrényben és a kamrában, nagy hatással van az otthoni élelmiszerbiztonságra.

A húst mindig az alsó polcon, a nyers zöldségeket pedig mindentől elkülönítve tárold.

Csak így tudod megakadályozni az úgynevezett keresztszennyeződést.

​Kidobjam?

hagym\u00e1s egym\u00e1sra halmozva

Fontos, hogy miként tárolod a zöldségeket

Fotó: mayu ken / Unsplash


A szalmonella nem levegőben terjed.

Ez azt jelenti, hogy mindaddig, amíg például a fertőzött hagymát elkülönítve (érintkezés mentesen) tartod, még akkor is, ha egy helyiségben, légtérben van más élelmiszerekkel, utóbbiak biztonságban lesznek.

Ha azonban a fertőzött élelmiszert egy olyan tálban vagy edényben tartod, ahol közvetlenül érintkezhet más élelmiszerekkel, akkor azok is fertőzöttek lesznek. Ha szalmonella volt a hagymán, akkor a fokhagymán vagy a burgonyán is ott lesz.

Csak kövesd a fent leírt tippeket és akkor szalmonellamentes háztartásod lesz!

(food52)