fekete kalapos, szemüveges férfi áll a pult mögött

A hús, ami kiváló a másnaposság ellen - nem csoda, hogy az USA-ban egyháza van

Több, mint 3000 éve esszük, Franciaországban parfüm készül belőle és még sok más érdekesség.


Kevés olyan étel van, ami nélkül az emberek többsége nem tudna élni. A bacon biztosan közéjük tartozik. Egyrészt a fantasztikus íze miatt, másrészt azért, mert nagyon sokféleképpen fel lehet használni, finomabb lesz tőle a pizza, a hamburger vagy a reggelink. Bármennyire is rajongasz érte, le mernénk fogadni, hogy tudunk neked a húsról néhány olyan információt mondani, amiről még sosem hallottál. Következzék néhány érdekesség a baconről!

Megkívántad a bacont? Válogass kedvedre az Ínyenc piactér kézműves hústermékeiből és 48 órán belül már eheted is a kedvencedet.

Több mint háromezer éves finomság

A bacont jóval időszámításunk előtt „találták fel”, már Krisztus előtt 1500-ban vékonyra szeletelték és megsütötték a sertés húsának ezt a részét a kínaiak. Ázsiából a Római Birodalmon keresztül jutott Európába, ahol az angolok és a franciák is hamar megkedvelték, pár száz évvel később pedig az amerikaiak étrendjének szerves része lett. Mondhatjuk, hogy népszerűsége egyre csak nőtt, egészen az 1980-as évekig, amikor a zsíros, koleszterin dús ételeket kifejezetten károsnak tartották, és a trendi diéták legtöbbje teljes mértéken száműzte őket. A bacon népszerűsége mélyrepülésbe kezdett, melynek az egyik amerikai gyorsétterem-lánc, a Hardee’s vetett véget, amikor megalkotta első baconos hamburgerét, 1992-ben. Akkora közönség kedvenc lett, hogy hamarosan a konkurens cégek is lemásolták a sikerreceptet.

Mikor esszük a legtöbben?

A bacon hetven százalékát a reggelink részeként fogyasztjuk el. A nap első étkezésén kívül a bacont legtöbbször szendvicsekhez, hamburgerekhez társítják, de előételekhez, tésztaételekhez is gyakorta használják. Vagyis a baconnel nehéz melle lőni, minden ételt remekül kiegészít, ahogy a prémium minőségű hústermékeiről híres Gierlinger baconjei is extra ízt visznek például a pizzákba vagy a húsos ételekbe is.

Hol imádják a legjobban?

Bár a világon mindenütt népszerű a bacon, a legnagyobb rajongói talán az Egyesült Államokban vannak, ezt bizonyítja az a tény is, hogy az egyik húsforgalmazó cég által készített, 2014-es felmérés szerint a megkérdezettek hatvanöt százaléka gondolta úgy, hogy a bacon az amerikaiak nemzeti étele. Ez nem is csoda, hiszen Amerika 50 államában vannak sertésfarmok, a legnagyobbak Illinoisban, Indianaban, Ivoában és Kansasben találhatóak. Ezek a farmok körülbelül 35 ezer embernek nyújtanak főállású munkát. Egy másik kutatás pedig arra mutatott rá, hogy egy átlagos amerikai évente 8,1 kiló bacont eszik meg. Ide illik az az információ is, hogy egy malac súlyának 11%-a bacon.

Sokkal olcsóbb, mint régen volt

feh\u00e9r-piros szalonna sz\u00fcrke asztalon

Fotó: KG Baek / Unsplash

És ha már ennyire szeretik a bacont, a pénzt sem sajnálják rá az amerikaiak. 2018-ban 4,9 milliárd dollárt költöttek baconre, egy évvel korábban „csak” 4,7 milliárd dollárt. Bár az összeg óriásinak tűnik, maga a bacon most sokkal olcsóbb ételnek minősül, mint száz évvel ezelőtt volt. 1919-ben egy csomag bacon 53 dollárcentbe került, míg a minimum órabér 25 cent volt. Az inflációval és a mostani amerikai átlagbérrel kalkulálva ez azt jelenti, hogy ma 86%-kal olcsóbban tudják megvenni az amerikaiak a szalonnát, mint egy évszázaddal ezelőtt.

Kedvet kaptál egy jó baconhöz? Válogass kedvedre az Ínyenc piactér kézműves hústermékeiből és 48 órán belül már eheted is a kedvencedet.

Mivel esszük?

Az már kiderült, hogy a reggelink részeként fogyasztjuk legtöbben a bacont, hála például annak, hogy az éttermek is előszeretettel tűzik étlapjukra. Amerikában a vendéglők háromnegyedének van legalább egy baconös étele az étlapján. Ha pedig otthon készítenek belőle valamit az Egyesült Államokban, a megkérdezettek 71%-a tojással eszi, 15%-uk pedig mikróban készíti el.

Ahány ország, annyi bacon

A vegánok sem maradnak bacon nélkül, feltalálták ugyanis az étel húsmentes változatát. Ez kókuszból készül, amit úgy fűszereznek (elképzelni sem tudjuk, hogy mivel), hogy baconízű legyen. Az olaszoknak is megvan a saját változatuk a baconre, ami kicsit zsírosabb annál, amit mi ismerünk, és pancettának hívják. Leginkább tésztaételekhez használják, például a carbonárához. Nemcsak sertésből, kacsából is készítenek bacont, ezt a változatot New Jersey-ben eszik leginkább. A kanadai bacon nem hosszúkás, hanem inkább kör alakú, és kevésbé erezett, mint a miénk, Texasban pedig még csirkéből is megpróbáltak bacont csinálni.

A baconnek egyháza is van

Természetesen ez is az USA-ban található, 2010-ben alapították, több mint huszonötezer tagot számlál. A „hívőknek" lényegében nincs más dolguk, mint dicsőíteni a bacont. Bár az egyháznak nincs hivatalos temploma, időről időre összejárnak a tagok. A gyűléseken nemcsak a bacon iránti imádatukat beszélik meg egymással, de több ezer dollárnyi összeget gyűjtenek össze, amit jótékony célra ajánlanak fel aztán.

Az illatában rejlik a varázsa

s\u00fclt bacon szeletek

Fotó: Wright Brand Bacon / Unsplash


A bacon sütése közben a benne található aminosavak, zsírok és cukrok olvadni kezdenek, aromakomponensek és barna színű pigmentek keletkeznek. Ezt a folyamatot első tanulmányozója, Louis-Camille Maillard francia kémikus után Maillard-reakciónak nevezték el. A kávé pörkölésekor is végbemegy.Hogy a baconnél mennyire meghatározó az illat, jól mutatja, hogy a 20. század elején Franciaországban megalkották a bacon illatú parfümöt. Egy párizsi hentestől jött az ötlet, aki azt remélte, ha a boltja előtt a levegőbe permetezi, akkor többen mennek be hozzá. Hogy terve bejött-e, nem tudni, minden esetre a Fargginay cég azóta is gyártja az Eau de Bacont.

​Másnaposság ellen kiváló orvosság

Bizony a bacont is meg kell említeni a másnaposság elleni csodaszerek között. A benne lévő aminosavak ugyanis csillapítják a fejfájást, szédülést, fülzúgást.

Kedvet kaptál egy jó baconhöz? Válogass kedvedre az Ínyenc piactér kézműves hústermékeiből és 48 órán belül már eheted is a kedvencedet.