egy férfi a laptop előtt ül
Fotó: GaudiLab / Shutterstock

Sokat ülsz a számítógép előtt? Ezt edd és idd, hogy ne érezd a káros hatásait!

Milyen káros hatásai lehetnek, ha túl sokat ülsz a számítógép előtt? Hogyan lehet megelőzni és orvosolni a problémát? Mutatjuk!


Az eatingwell.com oldalán vettük észre azt a cikket, amiben arról írnak, hogy a számítógép okozta káros hatásokat egy egyszerű módon le lehet küzdeni. Mutatjuk is, hogy miként!

Ez is érdekelhet! Ha nem szereted a répát: 5 további látásjavító étel

egy n\u0151 \u00fcl a laptop el\u0151tt \u00e9s fogja a fej\u00e9t

Fotó: Elisa Ventur / Unsplash


Ha munkád miatt sokat ülsz a laptop előtt, akkor már biztosan volt részed neked is a kellemetlen szemszárazságban, ami a túl hosszú ideig tartó képernyőnézés egyik leggyakoribb mellékhatása. Amikor erősen fókuszálunk a képernyőre, hajlamosak vagyunk a szokásosnál sokkal kevesebbet pislogni (percenként háromszor-nyolcszor, míg normál esetben tízszer-húszszor). Bár már a száraz szem is elég kényelmetlen érzés, az igazán nagy baj, hogy krónikus szemszárazság is kialakulhat belőle.

Ezenfelül a túl sok gépezés miatt sokkal gyakoribbak lehetnek a fejfájások is. Miért? Azért, mert ha órákon át bámulod a képernyőt, akkor a szemeidnek keményebben kell dolgozniuk, min általában. A szem megerőltetése pedig fejfájáshoz és migrénhez vezet.

De ne aggódj, mert a fenti problémákra van megoldás, sőt sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnád!

lazacos \u00e9tel, z\u00f6lds\u00e9gek egy t\u00e1ny\u00e9ron vegetable salad

Fotó: Ella Olsson / Unsplash


Ahhoz, hogy megszabadulj a számítógép okozta problémáktól először is nagyon fontos, hogy napi minimum 2-3 liter vizet megigyál. Ha ugyanis a tested hidratált, akkor a szemed egészségét is könnyebb megóvni.

Másodszor pedig elengedhetetlen, hogy egy tápláló és egészséges étrendet kövessél. Olyat, ami segít megvédeni a szemedet az esetleges betegségektől. Ilyen egészséges ételnek számít mindenek előtt a luteint tartalmazó spenót, de a többi sötétzöld leveles zöldség is, illetve az omega-3 zsírsavban gazdag lazac. Szintén fontos, hogy időről időre megfelelő mennyiségű C- és E-vitamin is kerüljön a szervezetedbe.

Ha tehát megfelelő mennyiségű vizet és a szemnek is értékes tápanyagokat fogyasztasz, akkor csillapíthatod, sőt kivédheted a számítógépes munka által okozott káros hatásokat.