polcon fehér üvegek, edények, kanalak

12 hónappal a lejáratuk után is megeheted ezeket az élelmiszereket, ne dobd ki őket!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal listát adott ki azokról az élelmiszerekről, amik még lejáratuk után 1 évvel is biztonsággal fogyaszthatók.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja keretében a lejárt szavatosságú élelmiszerek fogyaszthatóságáról adott ki ajánlást. E szerint vannak élelmiszerek, amik bőven a minőségmegőrzési idejük után is biztonsággal fogyaszthatók.

A Nébih ajánlásában azt is kiemeli, hogy kizárólag azoknál élelmiszereknél merülhet fel a hosszabb eltarthatóság, amiknek a csomagolásán szerepel lejárati idő és végig megfelelően tárolták.

Továbbá minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e az adott termék.

Ha viszont bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható. 12 hónappal a lejárat után fogyaszthatók a Nébih ajánlása szerint az alábbi élelmiszerek:

  • konzerv (gyümölcs, zöldség, hús, hal, készétel)
  • ásványvíz
  • méz
  • lekvár
  • kávé, tea, kakaópor

Az természetesen továbbra is érvényes, hogy lejárt élelmiszert nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni, egy idei jogszabály-módosításnak köszönhetően viszont az Európai Unióban adományként elajándékozhatók.