egy üveg sárga folyadékkal, tahinával töltve

A tahini gazdag omega-6 zsírsavakban, viszont problémát okozhat azoknak, akik allergiásak a szezámmagra!

A csodás keleti szezámpaszta, ami több fehérjét tartalmaz, mint a tej

A sárga színű, krémes szezámpaszta, a tahini évezredes múlttal rendelkezik, viszont hazánkban még nem annyira elterjedt. Kevesen tudják, de több fehérjét tartalmaz, mint a tej vagy diófélék. Reméljük, hogy a bemutatása után te is bátran fogod használni!


egy ker\u00e1mia t\u00e1ny\u00e9ron humusz, csicseribors\u00f3val

A tahini magas zsírtartalmú, ezért csak mértékkel fogyaszd!

Fotó: Christopher Alvarenga / Unsplash

A tahini a legismertebb közel-keleti ételek, például a humusz, a halva (édesség) és a baba ghanoush (padlizsánkrém) fontos összetevője.

Krémes, selymes állaga és gazdag ízvilága miatt előszeretettel fogyasztják mártogatósként, salátaöntetként vagy akár fűszerként is.

A tahini nagyon gazdag B-vitamin forrás, növeli az energiaszintünket, serkenti az agyműködést miközben kétszer annyi fehérje található benne, mint ugyanannyi tehéntejben.

Tartalmaz továbbá E -vitamint, ami pedig véd a szívbetegségek és a stroke ellen. Sőt, fontos ásványi anyagokat, például magnéziumot, vasat és kalciumot is viszel be vele a szervezetedbe.

Hogyan készül?


A tahini szezámmagból készül, amit előtte pasztává őrölnek.

Ízvilágában a dióhoz hasonlít. Pirított és nyers szezámmagból is készítenek tahinit, viszont fontos, hogy egy jó tahini nem tartalmaz más összetevőt, csak szezámmagot.

Hogyan tárold a tahinit? 

Száraz, hűvös helyen érdemes tárolni, felbontás után még pár hónapig eláll. Fontos, hogy használat előtt ne felejtsd el jól megkeverni.

Hogyan használhatod?

padlizs\u00e1n s\u00e1rga h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Kevés idő alatt elkészül és mennyei!

Fotó: Deon Black / Unsplash


Csinálj humuszt belőle, hiszen a tahini elengedhetetlen összetevője a mennyei csicseriborsó krémnek. De ha másra vágysz, baba ghanoush is készíthetsz belőle!

Baba Ghanoush recept:

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál tahini
  • fél citrom leve
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
feh\u00e9r kr\u00e9m egy feh\u00e9r ker\u00e1mia t\u00e1lban, tetely\u00e9n piros bogy\u00f3

A baba ghanoush lesz a kedvenc mártogatósód!

Fotó: www.flickr.com


Szurkáld meg a padlizsánokat és mehetnek a 200 fokra előmelegített sütőbe. 15 percenként forgasd meg, hogy minden oldala egyenletesen tudjon sülni.

Ha minden oldalról megsült, akkor vedd ki és hagyd kihűlni.

Egy villa segítségével törd pépesre a padlizsánokat, majd add hozzá a fokhagymát, tahinit, sót, borsot és a citromlevet. Fogyasztás előtt picit pihentesd a hűtőben.

Tálaláskor pedig locsolj egy kevés olívaolajat a tetejére és díszítsd gránátalma magokkal.

Ha édességre vágynál...

piszt\u00e1ci\u00e1s halva

Az egyik legkedveltebb közel-keleti édesség a pisztáciás halva!

Fotó: pixabay.com


Ki kell próbálnod a halva édességet, ami a legjobban talán egy fudge süteményhez hasonlít.

Halva recept:

Hozzávalók:

  • 1 csésze méz
  • fél citrom leve
  • 50 gramm pisztácia
  • fél deciliter víz
  • 170 gramm tahini
halva kock\u00e1k egym\u00e1sra pakolva, magokkal

Pisztácia helyett tehetsz bele diót vagy akár mogyorót is

Fotó: www.flickr.com


Melegítsd fel a mézet, a vizet és a citromlevet. Egy kis víz segítségével teszteld a szirupot, ha megdermed a vízben akkor elkészült.

Közben a tahinit is kezd el felmelegíteni, majd folyamatos kevergetés mellett lassan adagold hozzá a cukorszirupot.

Ezután mehet bele az apróra vágott pisztácia.

Az elkészült masszát öntsd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd hagyd megdermedni.