egész és félbevágott szilva fehér tányéron

Sülttől a vegánig: 4 különleges szilvás gombóc recept

Tészta krumplival, túróval vagy éppen mindkettő nélkül. A szilvás gombóc elkészítésének meglepően komoly irodalma van. Mutatunk belőle 4 szerintünk nagyon izgalmas receptet.




Mindenki a nagymamája szilvás gombócát szereti a legjobban. Ha így is van, érdemes más változatokat is kipróbálni akár kíváncsiságból, akár azért, hogy az ételallergia ne jöjjön elő. Az alábbi 4 recept mindegyike különleges a maga nemében, szerintünk mindenki meg fogja találni köztük a kedvére valót.

Túrótésztás sült szilvás gombóc

s\u00fct\u0151 konyh\u00e1ban, k\u00e9k fal el\u0151tt

Fotó: Erik Mclean / Unsplash


Tej és a szilva csodálatos találkozása a sütőben ez a recept.

Hozzávalók

  • 250 gramm túró
  • 80 gramm liszt
  • 70 gramm gríz
  • 70 gramm puha vaj
  • ½ teáskanál só
  • 1 közepes méretű tojás
  • 25-30 szilva (mérettől függően)
  • 250 milliliter tej
  • kevés keményítő

Így készül

  1. Keverjük jól össze a túrót, a lisztet, a grízt, a vajat, a sót, a tojást és hagyjuk 30 percig pihenni.
  2. Az elkészült tésztát szedjük (a szilva méretétől függően) 15-20 egyenlő darabra, majd jól belisztezett-bekeményítőzött kézzel nyomkodjuk a halmokat laposra.
  3. Helyezzünk mindegyik tészta közepére egy darab szilvát és hajtsuk rá a tésztát, hogy gombócot formázzunk.
  4. Egy kb. 25x14 centiméter méretű, jól bezsírozott tepsiben fektessük a gombócokat egymás mellé. A gombócok közé tegyünk negyed-fél szilvacikkelyeket.
  5. Öntsük rá az egészre a tej harmadát, majd süssük 160 Celsius fokon légkeverés mellett 20 percig sütőben. 20 perc után öntsük rá a maradék tejet és süssük tovább még 20 percig.

Gluténmentes szilvás gombóc

s\u00e1rga krumplik

Fotó: Rodrigo dos Reis / Unsplash


Gluténmentes recept az ételérzékenységben szenvedőknek.

Hozzávalók

  • 500 gramm lisztesebb burgonya
  • 100 gramm gluténmentes fehér liszt
  • 6 evőkanál kukoricadara
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 20 gramm puha vaj
  • 30 gramm sovány túró
  • 12 szem szilva
  • 12 szem kockacukor
  • 100 gramm laktózmentes vaj
  • 4-5 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
  • fahéj és cukor a szóráshoz

Így készül

  1. A krumplit előző nap főzzük meg, pucoljuk meg és nyomjuk át a krumplinyomón. Éjszakára tegyük a hűtőbe.
  2. Tegyük egy nagy tálba az összenyomott krumplit, adjuk hozzá a lisztet, a kukoricadarát, a tojásokat, a sót, a puha vajat és a túrót. Gyúrjuk össze az így kapott masszát, majd hagyjuk 10 percig pihenni.
  3. Formázzunk egy hengert a tésztából és vágjuk 12 egyenlő részre.
  4. Mossuk meg és magozzuk ki a szilvákat. Mindegyik tésztadarabra helyezzünk egy szemet, majd nyomjunk a szilva közepébe egy kockacukrot. Hajtsuk rá a tészta széleit a szilvára, formázzunk gombócot belőlük.
  5. Dobjuk forrásban lévő sós vízbe a gombócokat és csendes bugyogás mellett főzzük őket 15 percig.
  6. Egy serpenyőben olvasszuk fel a nagyobbik adag vajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát majd folyamatos kevergetés mellett enyhén pirítsuk meg.
  7. Vegyük ki a gombócokat a főzőléből, csepegtessük le őket és forgassuk meg a zsemlemorzsában. Tálalás előtt szórjuk meg fahéjjal és cukorral.

Vegán szilvás gombóc

k\u00e9k szilv\u00e1k

Fotó: Jason Leung / Unsplash


Hagyományos, krumplitésztás gombóc recept tojás nélkül.

Hozzávalók

  • 12 szem szilva
  • 100 gramm (panír)liszt
  • 100 gramm margarin
  • 1 csipet só
  • 1 csipet porcukor a szóráshoz

Hozzávalók a tésztához

  • 800 gramm lisztes burgonya
  • 60 gramm margarin
  • 6 evőkanál búzaliszt
  • 2 evőkanál szójaliszt
  • 2 evőkanál víz
  • 4 evőkanál búzadara
  • 1 csipet só

Így készül a tészta

  1. Mossuk meg a krumplikat, majd héjában főzzük őket 20 percig, amíg puhára nem főnek. Ezután csöpögtessük, hűtsük és pucoljuk őket, majd nyomjuk át mindet krumplinyomón egy nagy tálba.
  2. Olvasszuk meg a margarint egy edényben lassú tűzön, majd a sóval, liszttel, szójaliszttel, vízzel és darával együtt adjuk a krumplihoz.
  3. Gyúrjuk szilárd tésztává az egészet, majd egy tiszta konyharuhával fedjük le a tálat és hagyjuk 10 percig pihenni a tésztát.

Így készül a gombóc

  1. Mossuk meg, töröljük meg, az egyik oldalunk vágjuk fel és magozzuk ki a szilvákat. Szórjunk meg egy fa deszkát vagy egy szilikon munkalapot liszttel és formázzunk rajta hengert a tésztából. Vágjunk karikákat a hengerből, lapítsuk ki őket, tegyük mindegyiknek közepére egy szem szilvát és hajtogassuk rá a tészta széleit.
  2. Forraljunk fel vizet, szórjuk bele a csipet sót és 10 percig főzzük a gombócokat.
  3. Miközben főnek a gombócok, a morzsához szánt margarint olvasszuk fel egy serpenyőben, adjuk hozzá a panírlisztet és pirítsuk aranybarnára.
  4. Ha megfőttek a gombócok, vegyük ki őket a vízből, csöpögtessük le és forgassuk meg a morzsában. Porcukorral tálaljuk.

Vegán túrótésztás szilvás gombóc

k\u00e9t feh\u00e9r t\u00f6mb feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Christina Deravedisian / Unsplash


A létező legegészségesebb recept.

Hozzávalók a gombóchoz

  • 1 csomag selyemtofu
  • 1 csomag tofu
  • 7 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű tönkölydara
  • 4 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 púpozott evőkanál keményítő
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál nyers nádcukor vagy kókuszvirágcukor
  • 8-12 szem szilva, mérettől függően

Hozzávalók a morzsához

  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • 1 bögre teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál nyers nádcukor
  • ½ evőkanál fahéj

Így készül

  • Nyomkodjuk ki gyengéden a tofut, csepegtessük le és konyhai robotgéppel készítsünk belőle masszát.
  • A szilva és a morzsa összetevőinek kivételével adjunk hozzá minden összetevőt, jól keverjük el és hagyjuk 10 percig állni. Ha ezután nem formázhatóan szilárd a tészta, adjunk még hozzá lisztet.
  • A formázható tésztát nyújtsuk ki, szeleteljük annyi darabra, ahány szilvánk van, tegyünk mindegyikbe egy szilvát, majd nedves kézzel formázzunk gombócokat.
  • Tegyük a gombócokat forrásban lévő sós vízbe, majd vegyük le a tűzhelyet annyira, hogy csak bugyborékoljon a víz. A gombócok akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz tetejére.
  • Hevítsük fel egy serpenyőben a kókuszolajat, majd tegyük bele a morzsát és a 2 evőkanál nádcukorral együtt pirítsuk aranybarnára. Forgassuk meg a gombócokat a morzsában és tálaljuk vegán tejföllel.