egy férfi és egy nő főznek egy fehér falú konyhában

A legjobb természetes szíverősítő ott van minden magyar konyhában!

Egy új kutatás szerint ebből a közönséges élelmiszerből naponta fél kanál 20%-kal csökkenti a szívbetegség kialakulásának esélyét.


Az amerikai Harvard T.H. Chan School of Public Health munkatársai a minap publikálták a szív- és érrendszeri megbetegedések és a táplálkozás közötti összefüggést boncolgató tanulmányukat. A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban leközölt eredményeikhez több mint 60 ezer nő és 30 ezer férfi adatait nézték át.

Olyan személyek adatait választották ki az amerikai egészségügyi adatbázisból, akik 1990-ben nem szenvedtek semmilyen szív- és érrendszeri betegségben valamint nem volt daganatos megbetegedésük. A Nurses’ Health Study keretében ezeket az embereket 4 évente kérdőíven megkérdezték a táplálkozási szokásaikról, vagyis arról, hogy milyen zsírosan étkeznek, mennyi és milyen típusú olajat használnak a főzéshez.

k\u00e9t k\u00e9z egy sz\u00edvet form\u00e1z

Fotó: Tyler Nix / Unsplash

A 90 ezer megfigyeltből 2018-ig 37 ezer személy hunyt el, ezeket a halálokokat vetették össze a táplálkozási szokásokkal. Az adatokat kielemezve a Harvard szakemberei arra jutottak, hogy napi legalább fél evőkanál (7 gramm) olivaolaj elfogyasztásával csökken az esélye a halálos kimenetelű érrendszeri megbetegedéseknek, valamint a rák kialakulásának. Különösen akkor hatékony ez a „kúra”, ha az olívaolajjal ugyanennyi margarint, vajat, vagy majonézt helyettesítünk – olvasható a sciencedaily.com által összefoglalt tanulmányban.

A különbség igen jelentős: azok közül, akik nem fogyasztottak egyáltalán olívaolajat, 19%-kal többen hunytak el szív- és érrendszeri betegségben és 17%-kal többen rákban. Mindemellett még az Alzheimer-kór és az egyéb úgynevezett neurodegeneratív betegségek is jóval gyakrabban fordultak elő náluk, mint azoknál, akik legalább napi fél kanállal ettek.

Érdekesség, hogy a magasabb olívaolaj-fogyasztás más életmódbeli attitűdökkel is párosul az adatok alapján: ezek az emberek általában kevesebbet dohányoznak, sok gyümölcsöt és zöldséget esznek.