egy színes modell szív életlen háttér előtt

6 tünet, amiről soha nem gondolnád, hogy egy közelgő szívinfarktust jelezhet

Számos jele van a szív nem megfelelő működésének – köztük olyanok is, amikről aligha gondolnád, hogy összefüggésbe hozható szervezeted „motorjával”.


Bizonyos dolgoktól pontosan tudjuk, hogy jót vagy éppen rosszat tesz a szívünknek. Előbbi csoportba tartozik az egészséges táplálkozás és a testmozgás, utóbbiba a dohányzás vagy éppen a kóros elhízás. Fontos azonban tudni, hogy még ha te magad mindent jól csinálsz, akkor sem nulla a szívinfarktus esélye, hiszen vannak genetikai és környezeti tényezők, amik növelhetik a kockázatot. Az alábbiakban (az eathealthyeathappy.com cikkére támaszkodva) 6 tünetet sorolunk fel, amire nem árt odafigyelned, mert akár egy szívbetegség kialakulását vetítheti előre.

1. Légszomj, fáradékonyság

Azt nyilván mindenki tudja, ha szívtájékon fájdalom jelentkezik, akkor azonnal orvoshoz kell menni. Az már kevésbé ismert tény, hogy a légszomj és a fáradékonyság utalhat szívproblémákra. Természetesen nem arról van szó, hogy egy erős sprint után kapkodod a levegőt, de ha egy átlagos napodon egyszer csak sokkal fárasztóbbá válik a napi rutin, az már aggodalomra adhat okot. Az ok ugyanis lehet az, hogy a szíved nem pumpál elég vért az erekbe. Fontos azt is tudni, hogy ez még visszafordítható orvosi kezeléssel, ezért semmiképpen ne halogasd a vizsgálatot.

2. Émelygés, hasfájás

Mindkét tünetnek sok oka lehet – köztük sajnos a nem megfelelő szívműködés is. Nőknél gyakrabban vezethető vissza szív- és érrendszeri problémákra, mint férfiaknál, de ott sem kizárható. Különösen akkor kezdj gyanakodni, ha egészségesebb étrendre váltasz és mégis marad a hasfájás. Ebben az esetben azonnal irány a doktor!

3. Szédülés, bágyadtság

A szédülés általában a vérnyomással hozható összefüggésbe, az ingadozó vérnyomás pedig az érrendszeri problémákkal, esetleg még a diabétesszel. Hogy kiderítsd az okát, mindenképpen érdemes kivizsgáltatnod magad.

4. Erős szívdobogás

Tapasztalhatsz ilyet egy erős kávétól vagy a kialvatlanságtól is, mindazonáltal ennél komolyabb probléma is meghúzódhat mögötte, különösen, ha rendszeresen jelentkezik. Az erős szívdobogás rendellenes, utalhat szívelégtelenségre és szívmegnagyobbodásra is. Jó hír: ha időben elcsípik, tökéletesen kezelhető.

​5. Karba, lábba sugárzó fájdalom

fekete haj\u00fa fi\u00fa fogja a v\u00e1ll\u00e1t

Fotó: Afif Kusuma / Unsplash

Az egyik legkomolyabb és legegyértelműbb figyelmeztető jel a mellkasi fájdalom, ami kisugároz a karokba és a lábakba. Ekkor sajnos szinte biztos, hogy a szíved nem pumpál elég vért az erekbe. Ha ilyet észlelsz (és ne adj istán még dáradékonynak is érzed magad), azonnal irány az orvoshoz!

6. Duzzadt láb, csukló, boka

Szintén elég biztos jele a szív nem megfelelő működésének, ha végtagjaid duzzadnak, vizesednek, hiszen megint arról van szó, hogy nem jut oda elég vér. Szerencsére a vizesedés nagyon könnyen megszüntethető, ez pedig csökkenti a szív terhelését. Természetesen ezzel együtt az okokat is fel kell tárni!

Egy biztos: ha a fenti 6 jelet tapasztalod magadon, ne intézd el egy legyintéssel, gondolj arra, hogy sajnos mindegyik utalhat szívproblémára. Sokkal jobb, ha biztosra még és kivizsgáltatod magad, ebben az esetben csak kellemes meglepetés érhet. Jobb félni, mint megijedni!