
Melegágya a penésznek, mégis tilos hűtőben tárolni, mi az? Nem, nem a sajt
Eddig mi is a hűtőben tároltuk azt az élelmiszert, amiről most kiderült, hogy nem is ott van a helye.
A minap rábukkantunk egy érdekes cikkre a tastingtable oldalán, amiben arról írtak, hogy az egyik legismertebb szószt, a szójaszószt nem is szükséges a hűtőben tárolni. Hogy miért? Máris kiderül.
Ez is érdekelhet: 8 hiba, amit egy igazi sushi-imádó soha nem követ el
Fotó: Caroline Attwood / Unsplash
A fermentált ázsiai ételek manapság a fénykorukat éli, már nálunk is egyre több helyen tudsz beszerezni kimchit, kombucha italt (fermentált tea), misot és szójaszószt. Igen, jól olvastad a szójaszószt is erjesztés útján készítik. Minden bizonnyal te is gyakrabban használod ezt az ázsiai ételízesítőt, mint az előbb említett fermentált ételek bármelyikét.
Fotó: GoodEats YQR / Unsplash
A szójaszósz gyártása egyébként a 17. századra nyúlik vissza.
A szósz szójabab, pörkölt magvak, só, víz és egy koji nevű penész keverékéből készül. Japánul ezt a masszát morominak nevezik és tartályokba helyezve, hónapokon keresztül állni hagyják. Maga a fermentáció 4 hónaptól akár évekig is eltarthat.
Fotó: Louis Hansel / Unsplash
A szójaszószt nem szükséges a hűtőben tárolni, ez inkább egyéni preferencia kérdése.
Az erjesztett élelmiszerek egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy (kis ideig) szoba hőmérsékleten is tárolhatók romlás nélkül. De miért nem kell hűteni őket?
Fotó: charlesdeluvio / Unsplash
A fermentált ételeket oxigénmentes, sós környezetben helyezik el, ami elősegíti a tejsavat termelő baktériumok szaporodását, maga a tejsav pedig megakadályozza a káros mikroorganizmusok terjedését. Az mér csak hab a tortán, hogy az erjesztett élelmiszereknek, mint például a szójaszósznak ad egy egyedülálló pikáns ízt. Szoba hőmérsékleten tehát a bontatlan szójaszósz végtelen ideig eltartható.
Az egyik leghíresebb japán szójaszósz márka, a Kikkoman azt javasolja, hogy a felbontott szószt viszont 1 hónapon belül használd fel.
Fotó: Addilyn Ragsdill @clockworklemon.com / Unsplash
Valójában a felbontott szójaszósz a hűtőben tárolva akár 2-3 évig is eláll, de azért inkább használd el, mint hogy évekig a hűtődben porosodjon, hiszen nagyon finom.
Ha bizonytalan vagy abban, hogy az aggastyánkorú szójaszószod jó-e még, akkor csak szaglászd meg. Ha furcsa szaga van, akkor itt az ideje, hogy könnyes búcsút vegyél tőle.