egy nő a hűtőnél áll
Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock

Melegágya a penésznek, mégis tilos hűtőben tárolni, mi az? Nem, nem a sajt

Eddig mi is a hűtőben tároltuk azt az élelmiszert, amiről most kiderült, hogy nem is ott van a helye.


A minap rábukkantunk egy érdekes cikkre a tastingtable oldalán, amiben arról írtak, hogy az egyik legismertebb szószt, a szójaszószt nem is szükséges a hűtőben tárolni. Hogy miért? Máris kiderül.

Ez is érdekelhet: 8 hiba, amit egy igazi sushi-imádó soha nem követ el

fekete sz\u00f3sz egy feh\u00e1r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Caroline Attwood / Unsplash


A fermentált ázsiai ételek manapság a fénykorukat éli, már nálunk is egyre több helyen tudsz beszerezni kimchit, kombucha italt (fermentált tea), misot és szójaszószt. Igen, jól olvastad a szójaszószt is erjesztés útján készítik. Minden bizonnyal te is gyakrabban használod ezt az ázsiai ételízesítőt, mint az előbb említett fermentált ételek bármelyikét.

sz\u00f3szt \u00f6ntenek egy t\u00e1ny\u00e9rba

Fotó: GoodEats YQR / Unsplash


A szójaszósz gyártása egyébként a 17. századra nyúlik vissza.

A szósz szójabab, pörkölt magvak, só, víz és egy koji nevű penész keverékéből készül. Japánul ezt a masszát morominak nevezik és tartályokba helyezve, hónapokon keresztül állni hagyják. Maga a fermentáció 4 hónaptól akár évekig is eltarthat.

sushi sz\u00f3jasz\u00f3sszal

Fotó: Louis Hansel / Unsplash


A szójaszószt nem szükséges a hűtőben tárolni, ez inkább egyéni preferencia kérdése.

Az erjesztett élelmiszerek egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy (kis ideig) szoba hőmérsékleten is tárolhatók romlás nélkül. De miért nem kell hűteni őket?
t\u00e9szta sz\u00f3jasz\u00f3sszal

Fotó: charlesdeluvio / Unsplash


A fermentált ételeket oxigénmentes, sós környezetben helyezik el, ami elősegíti a tejsavat termelő baktériumok szaporodását, maga a tejsav pedig megakadályozza a káros mikroorganizmusok terjedését. Az mér csak hab a tortán, hogy az erjesztett élelmiszereknek, mint például a szójaszósznak ad egy egyedülálló pikáns ízt. Szoba hőmérsékleten tehát a bontatlan szójaszósz végtelen ideig eltartható.

Az egyik leghíresebb japán szójaszósz márka, a Kikkoman azt javasolja, hogy a felbontott szószt viszont 1 hónapon belül használd fel.
sz\u00f3jasz\u00f3szos \u00fcveg

Fotó: Addilyn Ragsdill @clockworklemon.com / Unsplash


Valójában a felbontott szójaszósz a hűtőben tárolva akár 2-3 évig is eláll, de azért inkább használd el, mint hogy évekig a hűtődben porosodjon, hiszen nagyon finom.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy az aggastyánkorú szójaszószod jó-e még, akkor csak szaglászd meg. Ha furcsa szaga van, akkor itt az ideje, hogy könnyes búcsút vegyél tőle.