szőlő, kekszekkel és sajttal

Egyszerű ételt mutatunk, amit sokféle sokféleképpen tudsz fogyasztani!

Fotó: DronG / Shutterstock

Egy nap, egy őszi finomság #2: szőlő

Sorozatunk következő őszi finomságához nem lesz szükséged sok összetevőre, azonban mennyei ételt tudsz majd belőlük készíteni. És persze azt is elmondjuk, miért kell sok szőlőt enni.



Sorozatunk következő főszereplője az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse, a szőlő.

Mit érdemes tudni róla? 

k\u00e9ksz\u0151l\u0151

Ősszel nem savanyú a szőlő!

Fotó: Amos Bar-Zeev / Unsplash


A szőlő jó rost-, C-vitamin, kálium- és energiaforrás, továbbá több természetes cukrot tartalmaz, mint bármely más gyümölcs.

A legjobb, ha önmagában fogyasztod a szőlőt, viszont salátákban, desszertekben, illetve sajttálak részeként is felhasználható. Tökéletes párosítás brie sajttal, kék sajttal, mogyoróval, dióval, csilivel, édesburgonyával, sertéssel, csirkével és hallal.

Csilis-szőlős chutney

sz\u0151l\u0151, kekszekkel \u00e9s sajttal

Ez a chutney ízletes csirkével, kacsával, pulykával és garnélarákkal is.

Fotó: DronG / Shutterstock


Hozzávalók:
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 kisvöröshagyma, reszelve
  • 3 csilipaprika, finomra vágva
  • 750 gramm mag nélküli szőlő
  • 1 csésze fehér cukor
  • 3/4 csésze vörösborecet
Így készül:

Tegyél egy kis olajat egy serpenyőbe, aztán mehet rá a hagyma és a csili. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzd őket körülbelül öt percig. Ezután mehetnek hozzá a félbevágott szőlők, a cukor és az ecet. Forrald fel az egészet és főzd 15 percig. Amikor a keverék már besűrűsödött, tedd őket sterilizált üvegekbe. Hagyd az üvegeket kihűlni. Fedd le őket. Legfeljebb két hónapig tárolhatod őket a hűtőszekrényben.

Jó étvágyat!