egy nő számológépet fog a kezében
Fotó: Krakenimages.com / Shutterstock

Szeretnél több pénzzel kijönni a boltból, mint amennyivel bementél? Íme a megoldás!

Úgy gondolod, hogy a szupermarketek segítenek neked pénzt megtakarítani? Sajnos rossz hírünk van a számodra. Mint kiderült, trükkjeik tárháza kifogyhatatlan...


Mi nagyon meglepődtünk, amikor a savethestudent cikkét elolvastuk, nem hittük volna, hogy ennyiféle módon próbálják a szupermarketek a vásárlókat befolyásolni. Mutatjuk, hogy milyen csapdákra kell odafigyelned.

Ez is érdekelhet: Te tudod, miért szól zene a szupermarketekben?

1. A bolt elrendezése

szupermarket bels\u0151 tere

Fotó: Franki Chamaki / Unsplash


A "behálózás" egyik leghatásosabb módszere a zene. Ha kellemes zene szól, miközben vásárolsz, akkor úgy érzed majd, hogy nem kell sietned, így több időt fogsz eltölteni a boltban, tehát valószínűleg többet is vásárolsz.

Egy másik bevált trükk, hogy az alapvető élelmiszereket a szupermarket legeldugottabb helyekre rejtik, hogy fel kelljen kutatnod őket, útközben pedig természetesen más termékek is a kocsidban landolnak.

A drágább prémium termékeket általában szemmagasságban helyezik el, és megpróbálják egy másik áruval kombinálni őket (például tortilla chips és szósz). A kasszához közeledve sem múlt még el a veszély. Ott ugyanis az úgynevezett impulzusvásárlást próbálják ösztönözni: gondolj csak a csábító, kis zacskós édességekre, csokikra, üdítőkre és a rágógumikra.

2. Szuper ajánlatok

szupermarketben piros felirat

Fotó: Artem Beliaikin / Unsplash


A szupermarketben járva biztosan neked is feltűnt már az a sok élénk színű tábla, amin a „legjobb ajánlatok” felirat szerepel. Bár állítólag ezek a táblák olyan termékeknél vannak kihelyezve, amiket a szokásosnál olcsóbban adnak, javasoljuk, hogy alaposan nézd meg, mennyi volt az eredeti ár. Több kutatás kimutatta, hogy az említett "szuper ajánlat"-os termékek ára sokszor hónapokig nem változott, sőt inkább megemelkedett, mintsem olcsóbb lett volna.

3. Akciós hirdetések 

egy ember s\u00e9t\u00e1l a szupermarketben

Fotó: Hanson Lu / Unsplash


Biztosan te is találkoztál már a "kettőt fizet, hármat kap" akciós hirdetésekkel. Így próbálják rávenni a vásárlót arra, hogy nagy mennyiségben vásároljon egy termékből. Ígéretük szerint ilyenkor alacsonyabb áron jutsz az élelmiszerhez, ám ez sokszor nem fedi a valóságot. Bár nem fogsz többet fizetni, de nem is spórolsz. Ez a "szupermarket-pszichológia" csak arra jó, hogy elhitesse a vásárlóval, jó üzletet csinált.

4. Félrevezető csomagolások

sz\u00ednes zacsk\u00f3s term\u00e9keke \u00e9s \u00e9lelmiszerek

Fotó: Nico Smit / Unsplash


A „kiváló minőségű” szalonna díszes csomagolásának sajnos sokan bedőlnek. A szupermarketek "prémium" márkáinak csomagolását szándékosan úgy tervezték, hogy a jó minőség jusson róla az eszedbe. A valóságban viszont nem feltétlenül olyan jók, mint amilyennek tűnnek. Inkább mindig tájékozódj a termékről.

5. Az online vásárlás sem jobb

laptop, \u00e9s egy ember k\u00e1rty\u00e1t fog a kez\u00e9ben

Fotó: rupixen.com / Unsplash


Sajnos a szupermarket trükkök nem csak a szupermarketekben használhatók, hanem az online boltokban is. Biztosan jól ismered például azokat az oldalsávokat, ahol az általad választott termékhez hasonló, de drágább cikkeket jelenítenek meg, abban a reményben, hogy kedvet kapsz a drágább termék megvásárlásához. Sokszor kérdés nélkül kicserélik az általad megrendelt és kifizetett terméket egy drágábbra, ha nem volt nekik készleten az eredetiből. Ne felejtsd, hogy ebben az esetben jogod van visszautasítani a drágább terméket.

Összegzés

Bár a címben tett ígéretünk nyilvánvalóan túlzás, az alábbira 100 százalékos garanciát vállalunk: ha nem dőlsz be ezeknek a trükköknek, akkor rengeteget spórolhatsz a vásárlásaidon, sokkal több pénz marad a zsebedben.