liszt fatálkában
Fotó: Jasmin Ne / unsplash

Hallottál már a taramaglisztről? Ezeket kell tudnod róla, ha gluténérzékeny vagy!

Hazánkban kevesen ismerik, pedig a gluténérzékenyek számára egészen kiváló lisztpótló lehet.


A taraliszt Tara spinosa növény, más néven tara, perui szentjánoskenyérfa, vagy tüskés holdkankalin magjából származik. Ez a kis fa Peruban és Dél-Amerika más részein őshonos, de Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában is meghonosították. Az élelmiszeriparban fehér vagy bézs színű por formájában található meg, és az észak-amerikai piacon növényi fehérjeforrásként, illetve sűrítőanyagként, stabilizátorként vagy zselésítőszerként elérhető.

​Mi az a taraliszt?

feh\u00e9r por liszt \u00e9s szita

Fotó: Vlad Kutepov / unsplash

A taramag hüvelyéből oldószeres extrakcióval nyert csersavat a közvetlen élelmiszer-hatóanyagok közé sorolták, melyeket általánosan biztonságosnak ismertek el. A taramagliszt adagonként körülbelül 12 gramm fehérjét, 85 milligramm kalciumot és 729 milligramm káliumot tartalmaz. Részben ez az oka annak, hogy a Daily Harvest egy növényi alapú alternatív hústermékhez használta fel ezt az összetevőt.

Hogyan fogyasszuk?

A napi maximális beviteli mennyiségét 25 mg/testsúlykg-ban határozták meg, nagyobb mennyiségben ugyanis puffadást okozhat. Aggódnia azonban emiatt senkinek nem kell, hiszen ilyen nagy töménységet élelmiszerek nem tartalmaznak, mert erősen viszkózus tulajdonsága miatt jelentősen megváltoztatná az élelmiszer állagát.