egy nő főz a konyhában
Fotó: Dean Drobot / Shutterstock

Egészségre és sok szabadidőre vágysz? Konyhai tárolóedény kell neked!

Ismerd meg új oldaláról a konyhai tárolóedényt! Ha jól használod, nagyon megkönnyíti az életedet minden értelemben.


Az internet kulináris világában barangolók gyakran szembe találhatják magunkat manapság az angol "meal prep" (előre elkészített ételek tárolóedényekbe történő kiporciózása) kifejezéssel. A módszer nagy sikernek örvend és fokozatosan terjed, ezért úgy gondoltuk, érdemes elmagyaráznunk, miről is van szó pontosan. Miután elolvastad a cikket, valószínűleg te is alkalmazni fogod otthon.

Olvasd el ezt is! 9 hatalmas tévhit az egészséges táplálkozással kapcsolatban

Miért jó a meal prep?

dobozok, v\u00e1g\u00f3deszka, csirkeh\u00fas \u00e9s egy n\u0151

Fotó: Monkey Business Images / Shutterstock


A dobozolás egy egyre népszerűbb módja annak, hogy időt spóroljunk meg, ugyanakkor egészségesen étkezzünk - foglalja össze a lényeget a healthline oldala. Különösen népszerű az elfoglalt emberek körében, mert ezzel a módszerrel valóban sok időt takaríthatnak meg.

Sőt, a fogyni vágyóknak is rengeteget segíthet, hiszen ha előre kiporciózott fogásokat esznek, akkor sokkal könnyebb lesz betartaniuk a szigorú diétás szabályokat.

Különböző módok az ételek elkészítésére

csirkeh\u00fas, brokkoli, bab \u00e9s rizs dobozokban

Fotó: Elena Veselova / Shutterstock


Mivel az elkészült ételek többféle módón is "dobozolhatók", nem kell az egész vasárnap délutánt a konyhában töltened. Az alábbiak közül biztosan te is megtalálod a számodra megfelelő előkészítési módot.

  • Előre elkészített ételek: Ezek olyan ételek, amiket az étkezés előtt már csak fel kell melegítened. A teljesen elkészített fogások különösen hasznosak lehetnek vacsoraidőben, amikor már se időd se kedved nincs főzni.
  • Csoportos főzés: Nagy mennyiségű étel elkészítése egy adott recept alapján, majd adagokra szedése. Ezeket az ételeket lefagyaszthatod, és akár hónapok múlva is előveheted őket.
  • Egyedi adagolású ételek: Friss ételek készítése és elvihető adagokra bontása - ezeket a következő napokban el kell fogyasztanod. Ez különösen praktikus lehet a gyors munkahelyi ebédekhez.
  • Főzésre kész hozzávalók: Az egyes ételekhez szükséges hozzávalók össze- és előkészítése, így sokkal kevesebb idő alatt tudsz összedobni egy finom ételt.

Fontos a változatosság

paprika, brokkoli \u00e9s avok\u00e1d\u00f3

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash


Az előre elkészített ételek egyik hátulütője az lehet, hogy unalmassá válhat ugyanazt az ételt enni napokon keresztül.

Ezért nagyon fontos, hogy ne feledkezz meg a változatosságról. Ez azért is kulcsfontosságú, mert a szervezetedet csak így tudod ellátni a számára szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Így leszel időmilliárdos

egy feh\u00e9r \u00f3ra a falon

Fotó: Ocean Ng / Unsplash


A konyhában töltött idő lerövidítése érdekében ragaszkodj az általad kigondolt ütemtervhez, továbbá mindig használj bevásárlólistát, hogy ne kelljen a feleslegesen megvásárolt élelmiszerekkel bajlódnod.

Az étkezések megfelelő kombinációjának kiválasztása és a főzés megszervezése szintén fontos.

Hol tárold az ételeket?

egy n\u0151 pakol dobozokat a h\u0171t\u0151be

Ffotó: Monkey Business Images / Shutterstock


A műanyag, légmentesen záródó dobozok nemcsak a helymegtakarítás szempontjából praktikusak, de segítenek abban is, hogy az ételek jobb ízűek legyenek, és több tápanyagot őrizzenek meg. A dobozoláshoz ajánljuk a BPA-, vagyis mikróműanyag-mentes, mikrózható, könnyen elmosható tárolókat. Ezenfelül jó választás lehet a befőttesüveg és a Pyrex típusú üvegedény is. Egy személyes tippünk: a hasonló alakú tárolóedények segítenek optimalizálni a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban a helyfelhasználást.

Mit készíts a meal prep során?


Az internet tele van meal prep videókkal, így sosem maradsz majd ötlet nélkül. Az általunk kiválasztott videóban összesen hat különböző étel készül, amiből 4 napra tudsz betárazni. Mi ezzel csak egy kiindulási pontot akartunk adni, a többi már természetesen a te ízlésedre és fantáziádra van bízva.