barna kör alakú torta szürke tányéron, töld alma, kés, serpenyő

A klasszikus francia almás sütemény

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: fordított almatorta (tarte tatin)

A mindössze 5 összetevőből álló híres francia almatorta, ami születését a véletlennek köszönheti, mára azonban meghódította az egész világot. Egyszer az életben mindenkinek el kell készítenie!


​Hozzávalók

  • 4-5 db savanyú alma
  • 5 ek cukor
  • 3 ek vaj
  • fél citrom leve és héja
  • 1 csomag leveles tészta

Így készül

  1. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és cikkekre vágjuk.
  2. Egy 32 cm átmérőjű piteformát alaposan kikenünk egy evőkanál vajjal, és megszórjuk két evőkanál cukorral. Elhelyezzük benne az almát, és eloszlatjuk a tetején a maradék vajat és cukrot, valamint a citrom levét és lereszelt héját.
  3. A leveles tésztát akkorára nyújtjuk, hogy befedje a sütőedényt, annak tetejére helyezzük, körbevágjuk és a széleit gondosan betömködjük, végül egy villával megszurkáljuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  4. Hagyjuk, hogy langyosra hűljön, majd egy – a formával megegyező méretű– tálcát teszünk a tetejére, és egy gyors, határozott mozdulattal fejjel lefelé kifordítjuk a formából.

VINCE-infó: a süteményt a legenda szerint a 19. század végén szállodát vezető Tatin nővérek véletlenül "találták fel". Specialitásuk volt a karamellizált almatorta, ám egyszer elfelejtettek az alma alá tésztát tenni, így utólag pótolták, vagyis a tetejére tették, majd sütés után egyszerűen megfordították a kész süteményt. Olyan nagy siker lett belőle, hogy elfoglalta az eredeti recept helyét.