Tésztakosár, tarte, pite, gyümölcsös, almás kőlapon

Tarte-kavalkád

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: tésztakosár (tarte) különböző töltelékekkel

Amilyen sokféle neve van (tart, tésztakosár, pite), olyan sokfélét lehet beletölteni. Ebből mutatunk most párat, így akár egy egész esküvő desszertmenüjét megoldhatod vele.


Tésztakosár alaprecept

Hozzávalók (8-10 db 10 cm-es tarthoz, vagy egy nagyobb piteformához– 26–30 cm): 22,5 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 12, 5 dkg hideg vaj, félvaníliarúd magjai, 2 tojássárgája, 2 ek. jéghideg víz, csipet só.

Így készül:

  1. Késes aprítógépben addig keverem a lisztet, porcukrot, sót, a hideg, felkockázott vajat és a vaníliát, amíg morzsás állagú nem lesz.
  2. Ekkor hozzáadom a tojássárgákat és a vizet, és addig dolgoztatom a gépet, amíg egy kis labdává formálódik a tészta. (Ha ugyanezt kézzel csinálom, akkor a porcukorral, sóval és vaníliával elkevert lisztbe belereszelem a hideg vajat egy nagy lyukú reszelőn,majd az ujjaimmal elmorzsolgatom, végül a tojással és hideg vízzel gombóccá gyúrom).
  3. A tésztagombócot ezután átlátszó fóliában hűtőbe teszem 1-2 órára.
  4. Miután kivettem, 8-10 egyenlő részre osztom, és ezeket egyenként,lisztezett munkafelületen kinyújtom, majd kibélelem velük a 10 cm-es piteformákat.
  5. Végül mindegyiket megszurkálom egy villával, majd 180–200 sütőben 10–15 perc alatt aranysárgára sütöm.
VINCE-tipp: A lisztből 2,5 dkg-t helyettesíthetünk 5 dkg őrölt mandulával vagy török mogyoróval is.

Sós karamellás-belga csokoládés tarte

Hozzávalók (8-10 db 10 cm-es tarthoz): a sós karamellhez: 20 dkg kristálycukor,10 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1-2 kk. Maldon só. A csokoládétöltelékhez: 1 dl habtejszín,10 dkg min. 60%-os belga étcsokoládé, 5 dkg vaj

Így készül:

  1. A mini tartokat töltelék nélkül, 180 fokos sütőben 10–15 perc alatt aranybarnára sütöm, majd tortarácson hagyom őket teljesen kihűlni.
  2. A sós karamellhez a cukrot egyenletesen elosztom egy nagy serpenyőben, majd addig hevítem, amíg világos aranyszínű karamell lesz belőle (közben nem kevergetem, csak rázogatom a serpenyőt).
  3. Ekkor hozzáadom a vajat, majd amikor teljesen beleolvadt, hozzáadom a meleg tejszínt is.
  4. További 1-2 percig kevergetve összeforralom, majd üvegedénybe töltöm. Hozzáadok ízlés szerint 1-2 kk. Maldon sóvirágot, hagyom teljesen kihűlni, majd a kihűlt pitekosarakat félig megkenem a karamellkrémmel.
  5. A csokoládékrémhez felforralom a tejszínt, majd ráöntöm az összedarabolt csokoládéra és alaposan elkeverem. Végül kockánként hozzáadom a vajat, és egyenletesen elosztom a karamellkrémmel már megtöltött pitekosarakban.
  6. Hűtőbe teszem, amíg megszilárdul a csokoládékrém is.

Körtés-mandulakrémes tarte

Hozzávalók (8-10 db 10 cm-es tarthoz): 7,5 dkg szoba-hőmérsékletű, puha vaj,7,5 dkg barna cukor, 1 tojás, fél vaníliarúd magjai, 10 dkg őrölt, hántolt mandula,csipet fahéj, 3-4 db nem túl nagy vilmoskörte.

Így készül:

  1. A puha vajat egy kis keverőkancsóban alaposan elkeverem a cukorral, tojással, vaníliával, fahéjjal és az őrölt mandulával.
  2. A körtéket felnegyedelem, és óvatosan kivágom a magházaikat, majd egy éles késsel vékony szeleteket vágok a negyedekből, ügyelve arra, hogy felül ne vágjam át teljesen a körtéket.
  3. A tölteléket egyenletesen elosztom a nyers pitetésztával bélelt formákban, majd a negyed körtéket legyezőt formálva széthúzom,és kissé belenyomom a töltelékekbe. 4) 200 fokos sütőben (légkeveréses esetén 180 fokon) kb. 20–25 perc alatt készre sütöm a tartokat.

Narancskrémes, csokis tarte

Hozzávalók (8-10 db 10 cm-es tarthoz): a narancskrémhez: 1 kezeletlen narancs héja, 1,5 dl frissen facsart narancslé, 24 dkg porcukor, 4 tojás,10 dkg vaj, 25 dkg mascarpone. A csokoládétöltelékhez: 1 dl habtejszín,10 dkg min. 60%-os belga étcsokoládé, 5 dkg vaj. A díszítéshez: liofilizált vagy friss málna, vagy bármilyen bogyós gyümölcs.

Így készül:

  1. A mini tartokat töltelék nélkül, 180 fokos sütőben 10–15 perc alatt aranybarnára sütöm, majd tortarácson hagyom őket teljesen kihűlni.
  2. A csokoládé tölteléket ugyanúgy készítem el, mint a „Sós karamellás-belga csokis tart"-nál, majd félig megtöltöm vele a kihűlt pitekosarakat és hűtőbe teszem őket legalább fél órára.
  3. A narancskrémet az alább olvasható „Citromos tart" receptje szerint, citrom helyett naranccsal készítem el, és a megszilárdult csokirétegre öntöm.
  4. A kosárkákat végül hűtőbe teszem legalább 2-3 órára vagy egy éjszakára

Citromos tarte

Hozzávalók (8-10 db10 cm-es tarthoz): 1 nagy citrom héja,1,5 dl frissen facsart citromlé, 24 dkg porcukor, 4 tojás,10 dkg vaj, 25 dkg mascarpone.

Így készül:

  1. A minitartokat töltelék nélkül, az alapreceptszerint készítem el.
  2. A citromkrémhez a hozzávalókat a vaj és a mascarpone kivételével kézi habverővel alaposan elkeverem, majd gőz fölött pár perc folyamatos keveréssel besűrítem (82-83 fokosan éri el ezt az állapotot).
  3. A gőzről levéve kb. 60 fokosra hűtöm, majd apránként hozzákeverem a vajkockákat.Végül a mascarponét adom hozzá,egyenletesen a tésztakosárkákba töltöm,és hűtőbe teszem pár órára, vagy akár egy éjszakára is, hogy a krém megszilárduljon.