diéta
Fotó: Shutterstock

Ezzel a 2 gyümölccsel sokkal hatékonyabbá teheted a tavaszi fogyókúrádat

A gyümölcsökben található molekula segít meggátolni a súlygyarapodást és jelentősen csökkenti az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. Hogy miért, arról a kutatók is csak találgatnak.


A mandarinban és a narancsban található nobiletin (a citrusfélék flavonoidja) fokozza a fogyást, csökkentheti az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegség mellett a szívbetegségek kialakulását is gátolja – számol be egy kutatásról a PsyBlog. A portál a tavaszi fogyókúraszezon beköszönte kapcsán vette elő a tanulmányt, ami a nobiletin nevű citrusflavonoid hatását vizsgálta magas zsírtartalmú és koleszterinben dús diétán tartott egereken.

Az eredmények szerint a nobiletin következtében a nem éppen visszafogott étrenden tartott egerek fogyni kezdtek.

narancsok egy t\u00e1lon

Fotó: Unsplash/ Aliona Gumeniuk

A nobiletinnel "kezelt" állatok vékonyabbak voltak, jobban reagáltak az inzulintermelésre, alacsonyabb volt a vércukorszintjük és a vérzsírszintjük – szemben a kontroll csoporttal.

Az egereken végzett korábbi vizsgálatok is kimutatták már, hogy a citrusfélék flavonoidjai, mint a nobiletin és a naringenin, képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit és a 2-es típusú cukorbetegséget. A most újra felidézett 2020-as kutatás megerősítette mindezt.

Megmutattuk, hogy azoknál az egereknél, amelyeknél már az elhízás összes negatív tünete fennáll, a nobilitin segítségével megállíthatók a folyamatok. Mi több, az erekben a plakkok felhalmozódása még vissza is fordítható

– nyilatkozta Murray Huff, a tanulmány társszerzője.

Arra a kérdésre viszont a kutatás nem tudott választ adni, miért képes a nobiletin kiváltani ezeket a pozitív egészségügyi hatásokat.

A kutatók első feltételezése az volt, hogy a nobiletin molekula az úgynevezett AMP-kinázzal (AMPK) együttműködve fejti ki hatását. Az AMPK a szervezetben található zsírral foglalkozik, arról „dönt", hogy a szervezet a zsírt égesse-e el energiaként.

Mindezt azonban gyengíti a tény, hogy a nobiletin még akkor is hatásosnak bizonyult, amikor a kutatócsoport olyan genetikailag módosított egerekbe fecskendezte be, amelyek szervezetében nem volt AMPK.

A kutatók így még mindig csak találgatják az okokat, bár véleményük szerint a tapasztalt eredmények önmagukban, a háttér ismerete nélkül is jelentősek.

Az elhízás és az abból eredő anyagcsere-problémák hatalmas terhet jelentenek az egészségügyi ellátórendszerek számára, és eddig nagyon kevés olyan terápia állt rendelkezésre, ami bizonyítottan hatékonyan működik. Továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni az új módszerek felfedezésére

– összegzett Huff.