Tejkaramella-kocka, olajos magvakkal és csokival a tetején papíron

Édes házi snack

Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: mogyoróvajas tejkaramella

Könnyen elkészíthető házi tejkaramellás édesség, amit ízlés szerint díszíthetünk további finomságokkal. A mogyoróvajas, csokis, olajos magvas változat különösen kényezteti az ízlelőbimbóinkat.



Hozzávalók

  • 120 g vaj
  • 500 g barna cukor
  • 120 ml tej
  • 175 g puha mogyoróvaj
  • pár csepp vaníliaaroma
  • 375 g porcukor
  • 100 g étcsokoládé
  • 100 g darált olajos magvak

Így készül

  1. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben. Adjuk hozzá a barna cukrot, majd a tejet, forraljuk két percig kevergetve, míg felhabzik. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a mogyoróvajat és pár csepp vaníliaaromát.
  2. Tegyük a porcukrot egy tálba. Öntsük hozzá az előbbi, még meleg masszát, s keverjük simára.
  3. Sütőpapírral béleljünk ki egy téglalap alakú formát, és öntsük bele a karamellmasszánkat, majd oszlassuk szét egyenletes vastagságban. Tegyük hűtőszekrénybe két órára, hogy biztosan megdermedjen. Ezután vegyük ki, vágjuk fel kockákra, és díszítsük vízgőz felett felolvasztott, de kissé visszahűtött, szilárdulni készülő csokoládéval.
  4. Végül szórjuk megdarált olajos magvakkal. Aranyszínű fóliába csomagolva, majd üvegekbe vagy celofán tasakokba töltve remek karácsonyi ajándék is lehet!