narancssárga háttér előtt, lány narancsokat tart az arca elé

Citrusok nélkül nincs tél időszak

Ha unod a narancsot - 6 izgalmas téli gyümölcs, ami egészséges is

Különlegesebb citrusgyümölcsök egész sora kapható már Magyarországon is. Főleg ezekből válogattuk neked össze télire a vitaminkosaradat.Bár a legtöbb gyümölcs az év bármely szakaszában beszerezhető, azért akadnak olyanok, amelyek saját szezonjukban a legfinomabbak. Ráadásul, mint ebben a cikkben rávilágítottunk, a szezonális zöldségek, gyümölcsök ára mindig kedvezőbb, mint azoké, amik nálunk most szabad ég alatt nem teremnek, így üvegházból vagy távolról, de mindenképpen drágán szerzik be őket a kereskedők.

Klementin


A klementint egyszerűen magaddal viheted, ugyanis ez a mandarinfajták közül a legkisebb. Héja fényes, sima és nincsenek magok benne.

Tárazz be ezekből a citrusfalatkákból és garantáltan elegendő C-vitamin jut majd a szervezetedbe.

Grapefruit


Hogyan szereted enni a grapefruitot? Félbevágod vagy kanállal eszed meg? Vagy esetleg megiszod a levét? Akárhogy is, a softball nagyságú gyümölcsöt érdemes a téli hónapokban fogyasztanod, mert most van szezonja!

Próbáltad már a kandírozott grépfrútot?

Kiwi


Nem kell még meghámoznod se őket, csak vágd félbe a kiwit és kanalazd ki a belsejét. A téli hónapok elejétől egészen kora tavaszig tart a szezonjuk. Tudtad, hogy még az alvásban is segít?

Datolyaszilva


Lehet, hogy első ránézésre úgy néz ki, mint egy paradicsom, de határozottan nem olyan az íze, az inkább a sárgabarackhoz hasonlít. Októbertől januárig tart a szezonja, így ilyenkor érdemes beszerezned.

Fogyaszd frissen, lekvárként, vagy turmixold le. Vagy készítsd el ezt a datolya kompótot!

Pomelo


Mint egy grapefruit, csak nagyobb, édesebb, lédúsabb, és egyesek szerint még finomabb is. Egész évben beszerezhető, de decembertől februárig tart az igazi szezonja.

Tangerin


A tangerin világos narancssárga színű, gömbölyű és a mandarinfélék között a legnagyobb méretű.

Kemény héja miatt kicsit nehezen hámozható, de az egészség mindent megér!