sárga-barna étel fehér tepsiben barna deszkán, barna asztalon

Dió, tök, tészta

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: sült fokhagymás, tökös fusilli

A recept különlegessége a fokhagyma felhasználásának a módja, ami által egy szelídebb, diós jelleget kapunk, ami remekül harmonizál a sütőtökkel.


​Hozzávalók

  • 500 g fusilli tészta
  • 1/2 közepes sütőtök
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 1 csokor zsálya vagy kakukkfű
  • 100 ml zsíros tejszín
  • 100 g dió
  • 70 g parmezán
  • só, bors

Így készül

  1. A tököt félbevágjuk, magjait eltávolítjuk és egy óra alatt 180 Celsius fokos sütőben egy egész fej héjas fokhagymával együtt puhára sütjük. A fokhagyma íze ezzel a módszerrel megszelídül, kissé diós jelleget kap.
  2. Ha kihűlt, kikaparjuk a puhára sült tököt és elkészítjük belőle a tésztaszószt: hozzáadjuk a hámozott fokhagymát, a felaprított zöldfűszert, a tejszínt, sót és borsot, majd pürésítjük.
  3. A tésztát lobogva forró, sós vízben készre főzzük. Összeforgatjuk a tökpürével, a tetejét megszórjuk reszelt parmezánnal és dióval, végül 180 Celsius fokos sütőben légkeverés mellett 25 perc alatt megsütjük.