egy nő tésztát készít
Fotó: nerudol / Shutterstock

Így tárold a tésztát, hogy extra sokáig elálljon!

Te is oda vagy a házi készítésű friss tésztáért, de nem tudod, hogyan kell megfelelően tárolni? Mi kiderítettük neked. Íme!Ha saját magad által összeállított és begyúrt házi tésztát készítesz, akkor jó tudni, hogyan lehet úgy tárolni, hogy hónapokig elálljon. A masterclass cikkének segítségével most te is elsajátíthatod a száraz tészta megfelelő tárolási módját.

Ez is érdekelhet: A 7 leggyakoribb tévhit a tésztafőzésről

t\u00e9sztaform\u00e1z\u00f3 g\u00e9p

Fotó: Jorge Zapata / Unsplash


A mennyei házi készítésű friss tészta általában lisztből, tojásból és vízből áll. A hozzávalókat egy keverőgépbe dobják, vagy kézzel addig gyúrják, amíg a tészta rugalmas állagú nem lesz. A friss tésztát ezután sodrófa segítségével kinyújtják és formázzák.

​Mennyi ideig áll el a friss tészta?

h\u00e1zi k\u00e9sz\u00edt\u00e9s\u0171 t\u00e9szta

Fotó: Karen Sewell / Unsplash


A friss tésztát hagyományosan az elkészítés napján szokás elfogyasztani, de ha már az ember egyszer neki áll, szeretne több adagot is elkészíteni. Szerencsére erre is van mód, a következőkben részletezett megfelelő tárolással hetekig, sőt akár hónapokig eltartható a házi tészta is. (A kereskedelemben kapható száraztészták szavatossága pedig 2 év is lehet.)

1. Tárold hűtőben a friss tésztát

sz\u00ednes spagetti t\u00e9szt\u00e1k

Fotó: Justino Sánchez / Unsplash


A friss tészta tárolásának többféle módja van. Az egyik legpraktikusabb a hűtőben tárolás. A friss házi tésztát légmentesen záródó edényben egy napig tárolhatod a hűtőszekrényben.

2. Fagyaszd le a tésztát

sz\u00e1raz spagetti

Fotó: Juliana Malta / Unsplash


A friss tésztát le is lehet fagyasztani. Hogyan? Csomagold be a tésztát műanyag fóliába, és helyezd légmentesen záródó edénybe vagy egy fagyasztózsákba. A tészta így akár egy hónapig is eláll. Felhasználás előtt olvaszd fel a tésztát a hűtőben.

3. Tedd a kész tésztát a fagyasztóba

spagetti f\u0151z\u00e9s

Fotó: Christine Sandu / Unsplash


Dobd a tésztát egy kevés lisztbe, hogy ne ragadjon össze, majd tedd őket egy tepsire és hagyd a levegőn száradni egy órán át. Ezután tedd a félig kiszáradt tésztát egy műanyag zacskóba vagy egy légmentesen záródó edénybe. A fagyasztott tészta akár nyolc hónapig is eláll. Ebben az esetben főzésnél a fagyasztott tésztát közvetlenül a forrásban lévő vízbe kell tenni. Nagyjából 10 perc alatt puhulnak meg.