egy ember tart egy fehér tányért, amin spagetti van

Leszámolunk a tésztafőzési mítoszokkal!

A 7 leggyakoribb tévhit a tésztafőzéssel kapcsolatban

Ugye te sem teszel olajat a főzővízbe? Ha mégis, az sem tragédia, mert most lerántjuk a leplet erről és a hat másik leggyakoribb, tésztafőzéssel kapcsolatos tévhitről is. Öveket becsatolni!


egy feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9r amin pestos garn\u00e9l\u00e1s t\u00e9szta van

Tudtad, hogy a tésztát először Kínában, nem pedig Olaszországban fogyasztották?

Fotó: Klara Kulikova / Unsplash

Talán nincs is ember a földön, aki nem szeretné a tésztát. Sőt, legtöbbünknek megvan a saját kis trükkünk a tökéletes al dente textúra eléréséhez.

Mit jelent az al dente? Az al dente egy olasz kifejezés, aminek jelentése, hogy a tészta, rizs vagy zöldségek haraphatóra, vagyis nem teljesen puhára vannak megfőzve.

Viszont akad pár tésztafőzési legenda, amit érdemes magunk mögött hagyni.

​​1. Akkor jó a tészta, ha a falhoz tapad

egy vill\u00e1ra feltekert spagetti

Körülbelül 600 különböző formájú tészta létezik a világon.

Fotó: Alice Pasqual / Unsplash


Mind az alul-, mind a túlfőtt tészta odaragad a falhoz, tehát a ragacsosságnak semmi köze a puhasághoz.

A tészta keményítőtartalma egyfajta ragasztóként működik, így ahelyett, hogy a falhoz vágnád inkább gyakran kóstold meg a tésztát a főzés során.

2. Ha sót adunk a vízhez, akkor az gyorsabban felforr

egy n\u0151 f\u0151z\u00e9s k\u00f6zben, a konyh\u00e1ban \u00e1ll, k\u00e9t boros poh\u00e1r a munkalapon

Természetesen az olaszok eszik a legtöbb tésztát.

Fotó: Becca Tapert / Unsplash


Ez sem igaz, ugyanis a só hozzáadásával csak növeled a forráspontot, vagyis a sót csak a fűszerezéshez használd.

3. A vízhez hozzáadott olívaolaj megakadályozza, hogy a tészta összetapadjon​

egy \u00fcveg ol\u00edvaolaj el\u0151tte ol\u00edvabogy\u00f3k

A tészták általában durumbúza lisztből készülnek.

Fotó: Roberta Sorge / Unsplash


Ha olajat adsz hozzá a vízhez, az csak szimplán pazarlás, ugyanis ezzel nem akadályozod meg az összetapadást. Csak jól keverd meg és nem fognak összeragadni.

​4. A félbetört tészta gyorsabban elkészül

v\u00edzzel teli ed\u00e9nyben spagettik

A három legnépszerűbb tésztafajta: penne, spagetti és a makaróni.

Fotó: Christine Sandu / Unsplash


A tészták félbetörése segíthet abban, hogy jobban beleférjenek az edénybe, viszont ettől még nem fognak gyorsabban megfőni.

A főzési idő a tészta átmérőjétől és nem a hosszától függ.

​5. A főzés alatt a víznek folyamatosan forrásban kell lennie

forr\u00e1sban l\u00e9v\u0151 v\u00edz benne t\u00e9szta

A száraztészta legfeljebb egy évig tárolható.

Fotó: Mor Shani / Unsplash


Ez is csak egy tévhit, ugyanis a tésztának elég, ha két percig főzzük a forrásban lévő vízben, majd utána alacsonyabb hőfokra állítjuk.

6. A tésztát fedő nélkül kell forralni

ed\u00e9ny fed\u0151vel a tetej\u00e9n

Az olaszok évente több mint hatvan kiló tésztát esznek fejenként.

Fotó: Uwe Conrad / Unsplash


Az edény lefedése nem változtat a tészta textúráján, csupán a víz fog felforrni hamarabb.

7. Főzés után le kell öblíteni

Sz\u00fcrke sz\u00edn\u0171 csapb\u00f3l v\u00edz folyik

Kínában már 4000 évvel ezelőtt is ettek tésztát

Fotó: Bob van Aubel / Unsplash

Éppen hogy nem szabad leöblíteni, mert akkor lemossuk róla a kifőtt keményítőt és gumiszerűvé válik.

​Ráadás! A következő videóban egy szuper kedves olasz bácsi mutatja meg neked, hogyan is kell rendesen tésztát főzni!