bazsalikom
Fotó: Shutterstock

Már itthon is kapható a csoda fűszernövény, ami köröket ver a bazsalikomra

Az otthoni fűszertermesztés egyre népszerűbb, aminek következtében egyre izgalmasabb fűszernövényeket fedezhetünk fel. Ilyen például az új ázsiai csoda is, amit egyre többen használnak.


Kevesen ismerik a thai bazsalikomot, ami az egyik a több száz bazsalikomfajta közül, mégis teljesen eltér a világszerte elterjedt olasz változattól, nagyon más az íze.

És ezt tudtad? Akár egy teáskanálnyi fűszer is csökkentheti a vérnyomást.

Az Allrecipes oldala mutatta be a thai bazsalikom és az édes bazsalikom közötti különbségeket, amikkel minden fűszergurunak érdemes tisztában lennie, mielőtt előbbit elkezdi használni a saját konyhájában.

Mi az a thai bazsalikom?

Valószínűleg a legtöbben a klasszikus édes bazsalikomot ismerjük, miközben becslések szerint több mint száz bazsalikomfajta létezik, némelyiket pedig már több mint ötezer éve termesztik.

A bazsalikom minden fajtája a mentafélék családjába tartozik. A thai bazsalikom délkelet-ázsiai eredetű, a régió konyhájának gyakori összetevője. Íze enyhén fűszeres, édesgyökérszerű. Megjelenését tekintve a thai bazsalikom lila szárral és apró, erős, fogazott szélű levelekkel rendelkezik.

Miben különbözik? 

Ránézésre a legfeltűnőbb különbség a szárak színe: a thai bazsalikom szára lila, az édes bazsalikomé pedig zöld.

Ellentétben az édes bazsalikom finom, lágy leveleivel, a thai bazsalikom levelei sokkal erőteljesebbek, keményebbek, ami azt is jelenti, hogy tovább bírják a főzést (az édes bazsalikomleveleket általában frissen és akkor adjuk hozzá az ételhez, amikor a többi rész már megfőtt benne). A thai bazsalikomlevelek kisebbek és keskenyebbek is, mint a nagy, kör alakú édes bazsalikomlevelek.

A thai bazsalikom

Fotó: Shutterstock

A külsőt után következzen a "belső": a thai bazsalikomnak fűszeres, ánizsos vagy az édesgyökérhez hasonló az íze, míg az édes bazsalikomé enyhébb, édesebb és borsos.

A thai bazsalikomot gyakran összekeverik az úgy nevezett szent bazsalikommal, ami szintén Délkelet-Ázsiában honos, ezzel együtt két külön fajról van szó. A szent bazsalikom valamivel nagyobb és ovális alakú, zöld szárral, ízre pedig szegfűszeges ízű és jóval borsosabb.

Melyik a jobb?

Az édes bazsalikom ugyan helyettesítheti a thai bazsalikomot, de az biztos, hogy nem lesz meg az a lendületes ízvilág, amit a thai bazsalikom ad a legtöbb ételhez. Ha más friss fűszernövényekkel, például mentával vagy korianderrel egészítjük ki, az ízek egy részét pótolhatjuk. Vannak viszont ételek, ahol a thai bazsalikom központi szerepet játszik (például a vietnami friss tavaszi tekercsekben), ezért érdemes körülnézni itthon is, és beszerezni a különleges fűszernövényből!