egy mintás tányérban tofu, hagymával és szárított hallal a tetején

Ha eddig még nem próbáltad ki, akkor most itt az ideje!

A selymes-kemény, sajtosan semleges erőmű: mindent a 2000 éve velünk élő tofuról

A tofu az egyik legizgalmasabb távol-keleti alapanyag, a vegetáriánusok fontos fehérjeforrása, de húsevőknek is készülnek belőle izgalmas dolgok. Vannak azonban tudnivalók, amikkel érdemes tisztában lenned, mielőtt feldolgozod. Mutatjuk!


A tofu egy Kínából származó, szójatejből készült élelmiszer, ami megjelenésében leginkább a sajtra emlékeztet.

A legenda szerint körülbelül 2000 évvel ezelőtt fedezte fel egy kínai szakács, aki véletlenül megalvasztotta a szójatejet, amikor is egyfajta hínárt tett hozzá. Később Japánban is elterjedt, ahol hamar nagy népszerűségre tett szert.

Előállítása

tofu darabok \u00e9s z\u00f6lds\u00e9gek

Semleges íze miatt az egyik legsokoldalúbb alapanyag!

Fotó: kimi lee / Unsplash


A tofut szójatej denaturáció (a fehérje térszerkezetének megváltozása) és a kicsapódott túrószerű massza összepréselésével készítik.

A szójatej előállítása pár lépésben történik. Először beáztatják a szójababokat, majd összezúzzák őket. Ezután jön egy gyors forralás végül pedig leszűrik a kapott terméket.

A kész tofut pasztőrözik (180 fokra melegítik), ezzel meghosszabbítva az eltarthatóságát.

Ahhoz, hogy a szójatejben lévő fehérjék kicsapódjanak, általában kalcium-szulfátot használnak. De ugyanígy hatásos lehet a magnézium-klorid vagy a citromsav is.

A tofu kiváló fehérjeforrás és egy igazi vitaminerőmű.

Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, miközben nincs benne koleszterin. Ezenfelül olcsóbb is, mint egy szelet steak.

Milyen az íze?

tofu s\u00fct\u00e9s egy grillr\u00e1cson

Grillezett tofu? Miért ne?

Fotó: Jana Leu / Unsplash


A tofunak nincs markáns íze, ezért igen közkedvelt alapanyag. Sokoldalúsága miatt számos vegetáriánus étrend alkotóeleme.

Így próbáld ki:

Apríts össze egy kis fokhagymát, majd pirítsd meg szójaszósszal és narancslekvárral. A tofut dobd bele az elkészült pácba, majd szezámolajon süsd meg.

A kész tofut locsold meg a serpenyőben található szósszal, és díszítsd mikrozöldekkel vagy csírákkal.

Előételként vagy főételként szolgáld fel.

Hogyan készítsd el?

egy serpeny\u0151ben tofut k\u00e9sz\u00edtenek

Nem csak vegetáriánusoknak!

Fotó: Kevin McCutcheon / Unsplash


Mivel nagyon sokféle tofu létezik a piacon, könnyen összezavarodhatunk, hogy melyiket vegyük meg és hogyan készítsük el.

A leggyakoribb típusok közé tartozik a kemény és a selymes.

Ha reggelit készítesz, vásárolj kemény tofut, amit akár a tojás helyettesítésére is használhatsz. A selymes, puha tofut főleg desszertekhez ajánljuk, mint például az alábbi csokoládés tofus pitéhez.

Így készíts egy csokis tofus desszertet:

Olvaszd fel a csokoládét, majd egy robotgép segítségével keverd össze a csokoládét, a tofut, a vaníliát, a kakaóport, a tejet és a sót.

Öntsd a masszát összetört Graham-keksz tetejére, majd tedd az egészet a hűtőbe.

Egészséges desszert, nulla bűntudat!

A vállalkozó szelleműeknek pedig itt egy videó, arról hogyan lehet otthon tofut készíteni!