tofu szeletek és zöldhagyma
Fotó: kimi lee / Unsplash

Császár és kém is van a történetében, rákellenes hatású, a világ mégsem ezért imádja

Keletkezését számos legenda övezi, népszerűsége viszont töretlen. Ennek több oka is van.


A minap a newsindiareviews oldalán egy érdekes cikkre bukkantunk, ami annak próbált utánajárni, miként hódította meg a világot a tofu, vagyis a szójatúró.

Olvasd el ezt is! Ezeket érdemes tudni a tofuról mielőtt elkészíted

A tofu születése és elterjedése Ázsiában

tofu, sz\u00f3jasz\u00f3sz egy cs\u00edkos t\u00e1ny\u00e9rban

Fotó: Sherman Kwan / Unsplash


A legenda szerint a fura állagú szója készítményt egy egészségtudatos kínai herceg, Liu An, körülbelül 2 ezer évvel ezelőtt alkotta meg egy véletlen folyamán. A szójatejet ugyanis sokáig állni hagyta, amitől az pudingszerűvé vált. Az írásos emlékek ezzel szemben csak a 900-as évektől említik a tofut.

egy kimonos n\u0151 s\u00e9t\u00e1l az utc\u00e1n

Fotó: Tianshu Liu / Unsplash


A szójatúrót aztán a Kínába látogató buddhista szerzetesek mutatták be más nemzeteknek, többek között Japánnak is. A hagyományos tofukészítés emlékeit a mai napig megőrizték a felkelő nap országában található festői Kiotóban. Ebben a városban található a 380 éves múltra visszatekintő Okutan tofu-étterem. Itt készül az egyik helyi specialitás a "mukasi-tofu" vagyis a "régi idők tofuja", amit csak a legnagyobb tofu mesterek tudnak elkészíteni.

A 12 ezer forintos "régi" tofu azért különleges, mert japán bio szójabab és helyi ásványvíz felhasználásával készítik.

De emellett a közkedvelt goma tofu (szezámmagos), dengaku (sült) és a dashi tofu (húslevesben főtt) is kapható náluk.

\u00e1zsiai f\u00e9rfi egyenruh\u00e1ban \u00e1ll

Fotó: John Cameron / Unsplash


Nincsenek pontos adatok arról, hogy a nyugati világ mikor találkozott először a tofuval. Annyi bizonyos, Benjamin Franklin, az USA „alapító atyáinak” egyike 1770-ben egy levélben már megírta, Londoni utazása alatt egy érdekes "kínai sajtot" fogyasztott el.

A tofu-kedvelők körében mindazonáltal elfogadott ténynek számít, hogy a kínai politikai aktivista és kém, Liu Shizeng miatt vált ismertté a szójatúró Ázsián kívül.

A kínai hatóságok ugyanis a francia haditengerészethez küldék Shizeng-et, ahol a kémkedés volt a fő feladata. 1908-ban aztán Párizsban épített egy tofu gyárat, ami a maga nemében elsőnek számított. A szójaliszt ötlete szintén az ő fejéből pattant ki, ami csakúgy, mint a pudingszerű verzió, meghódította világot.

k\u00e9k sz\u00edn\u0171 r\u00e1kos sejtej

Fotó: National Cancer Institute / Unsplash


Sokáig keringtek különböző elméletek a szója egészségre gyakorolt hatásairól. Ilyen tévhit volt az is, miszerint a szója elősegíti a mellrák kialakulását. Ám mint több kutatás is bebizonyította, ez nem igaz. Sőt, a tofu és a szójatej fogyasztása csökkenti a mellrák, a prosztatarák és a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

paradicsom, toj\u00e1s, tofu \u00e9s kukorica

Fotó: Anh Nguyen / Unsplash


Ha még nem próbáltad a tofut, akkor mindenképpen érdemes otthon is kipróbálnod ezt a hihetetlen sokoldalú ételt.

A krémestől az olajban sütöttön át egészen a levesben főttig mindenféle textúra jól áll neki, ezenfelül pedig remekül harmonizál a legtöbb fűszerrel és zöldséggel. Sőt, ha szeretsz finom pácokat készíteni, akkor ezt a tofuval is megteheted. Ha nem tudsz kibékülni az ízével vagy a különleges állagával, akkor a szójalisztet is kipróbálhatod.