egy nő tésztát gyúr lisztes asztalon

8 legjobb tojáshelyettesítő alapanyag a sütéshez

Elfogyott otthon a tojás, de nagy szükséged lenne rá egy recepthez? Akkor helyettesítsd a cikkben szereplő élelmiszerek egyikével.


Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, a sütemények, kenyerek és édességek egyik fő összetevője a tojás. Használható sűrítéshez, térfogatnöveléshez, stabilizáláshoz, valamint egyedi színek és ízek előcsalogatásához. De mi van akkor, ha éppen nincs otthon, vagy ha vegán kukta szeretné elkészíteni a receptet? Az emberek nagy része ilyenkor vagy feladja a muffin iránti sóvárgását, vagy egy tojás nélküli recept után néz. Mit szónál akkor, ha azt mondanánk, hogy maradhat az eredeti recept, mert van megoldás a tojás helyettesítésére. Mutatjuk is!

Ez is érdekelhet: 10 fehérjében gazdag gabona, amit kevesen ismernek

1. ​Pépesített banán

ban\u00e1nok s\u00e1rga h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Giorgio Trovato / Unsplash


Bizony, a banánnal is könnyedén helyettesíthető a tojás. Tojásonként negyed pohár pépesített gyümölcsöt ajánlott használnod. Vedd figyelembe, hogy az érett banán több cukrot és nedvességet tartalmaz, ezért fontold meg a receptben szereplő egyéb édesítőszerek és folyadékok csökkentését. A banán emellett határozott ízt ad a süteményeknek, ami nem feltétlen rossz, de érdemes meggyőződnöd arról, hogy az édes-banános ízprofil megfelel az elkészített fogásnak - írja a marthastewart oldala.

Mikor ajánljuk? A banános tojáscsere ideális a muffinokhoz, süteményekhez, gyors kenyerekhez és palacsintákhoz.

2. ​Sütőtökpüré

s\u00fct\u0151t\u00f6k felszeletelve

Fotó: Nick Collins / Unsplash


A sütőtökpüré szintén kiválóan alternatíva, minden tojáshoz használj negyed pohárral belőle.

Mikor ajánljuk? A sütőtökpüré különösen jól működik olyan receptekben, amikben olyan összetevők találhatók, mint a fahéj, a karamell és az alma.

3. ​Almaszósz

almap\u00fcr\u00e9 egy \u00fcvegben

Fotó: Rachel Loughman / Unsplash


Tojásonként negyed pohár cukrozatlan almaszószt érdemes használni a süteményekhez. Ha csak édesített almaszósz van kéznél, akkor csökkentsd a cukor mennyiségét a receptben.

Mikor ajánljuk? Ha van otthon sütőpor is. Az almaszósz sűrűbbé teszi a tésztákat, viszont fél teáskanál sütőpor hozzáadásával könnyebbé teheted a textúrát.


4. ​Őrölt lenmag és víz

lenmagok Fotó: pixabay.com


Az őrölt lenmag vagy lenliszt népszerű tojáshelyettesítő a vegán étrendet követők körében. Sütéskor tojásonként 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz szükséges. Csak keverd össze a két összetevőt, majd hagyd állni a hűtőben, amíg kocsonyás lesz, ez körülbelül 15 percet vesz igénybe. Csakúgy, mint egy tojás, ez a keverék is elősegíti az alapanyagok összeállását.

Mikor ajánljuk? A lenmag enyhe, diós ízt ad a végeredményhez, ami kiváló palacsintához, brownie-hoz, valamint banánkenyérhez.

5. Joghurt

3. Görög joghurt Fotó: DONOT6_STUDIO / Shutterstock


Jól olvastad, a joghurt is tökéletes helyettesítő. Tojásonként használj negyed pohárral belőle. Ha viszont kerülnöd kell a tejtermékeket, akkor használj sűrű (görög joghurt-szerű), növényi alapú joghurtot.

Mikor ajánljuk? A tehéntejes joghurt kiválóan alkalmas a finomságok fehérjetartalmának növelésére is.

6. Tofu

feh\u00e9r tofu fadeszk\u00e1n Fotó: inewsfoto / Shutterstock


A selymes tofut konyhai robotgépben vagy turmixgépben pürésítsd le, majd a receptben szereplő tojásonként (azok helyett) negyed pohárt használj belőle. Ha ezt a opciót választod, akkor ne lepődj meg, hogy a legtöbb pékáru nem fog olyan jól megbarnulni, hiszen a tofu elég nedves.

Mikor ajánljuk? Azt javasoljuk, a szójatúrót inkább a cipókhoz, kenyerekhez és a brownie-khoz használd.

7. ​Író

k\u00e9t poh\u00e1r \u00edr\u00f3

Fotó: Fascinadora / Shutterstock


Az író a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék, amiből helyettesítendő tojásonként negyed pohárra lesz szükséged. Ha nincs kéznél író, keverj össze 1 pohár teljes tejet és 1 evőkanál fehérborecetet vagy citromlevet, majd hagyd állni 10 percig. Kész is, a házi író!

Mikor ajánljuk? Ha extra nedvességre van szükséged. A tojáshoz hasonlóan ez az összetevő is segít megkötni az alapanyagokat, miközben extra nedvességet ad.

8. ​Szódavíz

bubor\u00e9kos v\u00edz

Fotó: Giorgio Trovato / Unsplash


A szénsavas víz semleges ízének köszönhetően kiválóan helyettesíti a tojást. Minden nagy tojás helyett negyed pohár szénsavas vízre lesz szükséged.

Mikor ajánljuk? Sok más tojáspótlóhoz képest a szénsavas víz a legjobban könnyebb receptekhez, például süteményekhez, süteményekhez és kenyerekhez használható. A buborékok felfogják a levegőt, ami könnyű és puha tészta eredményez.